weby pro nejsevernější čechy

Dvacet tisíc pstruhů našlo nový domov [VIDEO]

Nejen ti slavní lososi, které každoročně dvakrát vysazují u Dolského mlýna musejí se přivézt z líhní. Stejně jsou na tom i pstruzi.

Vilémovský potok protékající Velkým Šenovem ožil novým životem. Do jeho vod, po celém jeho toku, vypustili šenovští rybáři dvacet tisíc mladých pstruhů. Dvoucentimetrové rybičky, které se ještě nějakou dobu budou živit ze zásob svého žloudkového váčku, než si troufnou na dobroty ze svého okolí, vpouštěli do potoka v malých dávkách pomocí čajového sítka.
Opatrně a pomalu vypouštěli rybáři pstroužky na mělčiny a do tišin Vilémovského potoka. Pstruh je totiž ryba poziční, a tam, kde ji rybáři vysadí, tam ráda zůstává. Proto se nemůže celá rybí dávka vyklopit jen na jednom místě.
Pstruh patří mezi ryby lososovité z rodů Salmo a Oncorhynchus. Jsou to štíhlé dravé ryby žijící v horních částech toků, protože vyžadují chladnější a hlavně čistou vodu s vyšším obsahem kyslíku.
Za dva roky doroste pstruží potěr ve Vilémovském potoce až do délky dvaceti centimetrů. Pak ho rybáři pomocí agregátu sloví a přemístí do sportovní vody. Tam se může dožít tří až pěti let a dorůst až do třiceti centimetrů, pokud ovšem neskončí na talíři rybích gurmánů a labužníků.
A do Vilémovského potoka se za dva roky přistěhují další deseti tisíce rybích batolat…

Tagy