weby pro nejsevernější čechy

Oslavy Dne Země

Do repertoáru tradičních oslav patří v regionu i Oslavy Dne Země, které se konají na Lužickém náměstí v Rumburku. Letos akce proběhla v pátek 19. dubna 2013. Myslím, že když napíšu, jak jsem to viděl já jako poučený laik, přestane mě mít rádo další město. Ale co se dá dělat…

Jistě, je to fajn, když někdo dokáže zorganizovat celoměstskou akci, zapojit do ní školy a školky a počasí přítomným přeje. Jenže když dorazíte na ohlášený začátek v 10:00 a dvacet minut sledujete zmatek, související s energetickými problémy (nejde elektrika), trochu znejistíte. Obzvláště díky tomu, že tohle je na místním náměstí pravidelný folklór. Dětem to naštěstí tak moc nevadilo, lítaly od stánku ke stánku, hladili dravce na bříšku a pejsky za ušima, kupovaly cukrovou vatu a výrobky klientů z Brtníků, soutěžily v hodu monočlánkem, PET lahví či ve slalomu mezi pivními lahvemi, nebo si tvořily vlastní skleněnou kytičku z bižuterních polotovarů (a mnoho dalšího).

Když se konečně dostavil úspěch a audiotechnika začala fungovat, první oznámení rozmetalo plánovaný program na cucky. Jako první se dostalo na řadu divadlo – kvůli tomu, že školky tu byly jen na chvíli a děti chtěly vidět pohádku. Jenže jenže. Po pár minutách stopka v podobě hlášení „Ukončete svoje vystoupení, musíme pokračovat a na řadě je živý obraz“.

Na druhé straně náměstí se kolem čtyřbarevného kola shlukly kloboučky ozdobené skupinky, které chvíli kutálely míčem sem a tam. Z průvodního slova vyplývá, že ony čtyři barvy mají symbolizovat každému dobře známé barvy kontejnerů na tříděný odpad. Jsem hlupák, to mě fakt ani ve snu nenapadlo.

Přesun zpět k pódiu, tady už se rozezpívával sboreček. Jo, a abych nezapomněl – kolem morového sloupu výstavka dětských ekofórů (leckdy tvrdých kameňáků), na straně mezi prodejními stánky otevřený stan s výsledky výtvarné soutěže Uklízíme svět. Program má pokračovat do 17:00, ale co se dělo dál, nemám zdání, fotky jsou pořízeny, takže odcházíme. Lepší fotosadu najdete tady, moje záběry následují.

 

Tagy