weby pro nejsevernější čechy

Nová výstava přibližuje historii loretánské kaple v Rumburku

V přízemí vstupní budovy Lorety v Rumburku se v sobotu 15. 9. 2018 nově zpřístupnila stálá výstava o historii zdejší barokní památky.

Její součástí jsou velkoformátové fotografie a interaktivní prvky pro děti i dospělé. Výstava přináší dosud nepublikovaná dobová zobrazení tři sta let starého mariánského poutního místa. K vidění jsou i fotografie zakoupené v archivu knihovny drážďanské univerzity či snímky z návštěvy prezidenta Václava Havla. Novou česko-německou expozici připravila Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk za podpory Ministerstva kultury.

Koncepci a texty výstavy „Historie Lorety v Rumburku“ připravila Klára Mágrová. Graficky ji zpracoval Radek Tesař z Dolního Podluží. Součástí výstavy jsou interaktivní prvky pro děti, které připravil scénograf Kamil Bělohlávek z Liberce. „Návštěvníci si během prohlídky vyzkouší putování Svatého domku přes moře, luštění RGB obrázků s detaily z loretánské kaple a sestaví kostky s ukázkami odívání od antiky po baroko,“ uvedl rumburský děkan P. Jozef Kujan SDB. Kamil Bělohlávek letos v březnu získal Cenu divadelní kritiky za rok 2017 za výpravu inscenace „Jsou místa oblíbená tmou, kde nikdy a nic na ostrovech se skrývá odlehlých“ vytvořenou pro Naivní divadlo Liberec.

V ambitu rumburské Lorety je možné si po celý rok prohlédnout stálou výstavu o historii kapucínského kláštera v Rumburku a patře vstupní budovy navštívit Expozici církevního umění Šluknovska. V křížové chodbě se konají krátkodobé výstavy.

Mgr. Klára Mágrová

projektová manažerka

Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk

Náměstí Dobrovského 379/11, 408 01 Rumburk

e-mail: loreta.rumburk@seznam.cz

www.facebook.com/loretarumburk

www.loretarumburk.cz

www.poutni-mista-sluknovsko.cz

Tagy