weby pro nejsevernější čechy

Fyzické divadlo, tanec a živou hudbu nabídne v Rumburku představení Sestry

Ojedinělá divadelní inscenace se představí v klášterním kostele sv. Vavřince v Rumburku.

Autorský tým Hany Strejčkové připravil na pátek 12. 10. 2018 od 18.00 hod. inscenaci s živou hudbou, v němž návštěvníky čeká putování od tance po fyzické divadlo, od předmětů po loutku, od ticha po verše. Inscenace „Sestry“ uměleckého seskupení FysioART z Prahy příchozí seznámí se životním příběhem sestry Marie Elišky Pretschnerové. Vstupné je dobrovolné.

Inscenační projekt vznikal od roku 2016, premiéru měl v letošním roce. Autorka a režisérka inscenace „Hana Strejčková se svým souborem vytvořila křehce lyrickou, neokázalou inscenaci na pomezí pantomimy, pohybového divadla a činohry, za pomoci živého hudebního doprovodu,“ shrnula představení Věra Velemanová z Divadelního ústavu. Divákům nabídne příběh, který probouzí emoce. Není souhrnem životopisných dat, ale obrazem odvahy a lásky a zdůrazňuje perzekuci řádových sester totalitními režimy 20. století.

Sestra Marie Eliška Pretschnerová (křestním jménem Anna) žila v letech 1911-1993. Stala se sestrou Kongregace Školských sester řádu sv. Františka, vystudovala gymnázium a matematicko-fyzikální fakultu. Po roce 1948 zažila kruté rozprášení církevních řádů a stala se vůdčí osobností, která svým klidem, rozvahou i činy pomáhala ostatním sestrám překonávat těžkou životní situaci. Momentálně probíhá proces jejího blahoslavení.

Inscenace Sestry bude po Rumburku k vidění i na dalších místech severních Čech. V sobotu 13. 10. 2018 se od 14.00 hod. odehraje v chrámu Navštívení Panny Marie v Hejnicích a v neděli 14. 10. 2018 od 14.00 hod. v kostele sv. Antonína Paduánského v Liberci – Ruprechticích.

Inscenace Sestry (archiv souboru FysioART)

Inscenace Sestry (archiv souboru FysioART)

Mgr. Klára Mágrová

projektová manažerka

Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk

Náměstí Dobrovského 379/11, 408 01 Rumburk

e-mail: loreta.rumburk@seznam.cz

www.facebook.com/loretarumburk

www.loretarumburk.cz

www.poutni-mista-sluknovsko.cz

Tagy