weby pro nejsevernější čechy

Země je placatá, jinak tě zabiju!

Ve čtvrtek 18. října 2018 proběhlo v Městském divadle ve Varnsdorfu dvojpředstavení pro školy, Divadlo Kampa – Cylindr Praha přivezlo crazy komedii Země je placatá, jinak tě zabiju!

Poprvé pro 4. a 5. třídu (to jsem byl přítomen), repete pro 6. a 7. Anotace moc nenapověděla, jaký zážitek lze očekávat. I když tohle divadlo se tu neprezentovalo poprvé. Tentokrát to byl ale trochu jiný šálek kávy. Oficiálně jde o představení vhodné pro diváky od 10 let, já osobně ale měl pocit, že to není úplně pravda. Poměrně dlouhé, chvílemi docela náročné – prostě při prvním jetí pro ty mladší šum a hukot v hledišti, vrtění a odbíhání na záchod, jekot při sem tam sprostém slově. Starší děcka si to užila mnohem lépe.

To ovšem neznamená, že jde o nějaké pofidérní představení. I když se prokazatelně s některými neshodnu (část učitelek odcházela velmi nespokojená), po chvilkovém počátečním váhání a naladění na správnou vlnu jsem si tohle hravé a fantaskní bláznění vychutnal. To, co zpočátku vypadalo jako takřka historický dokument, vykazovalo postupně inspiraci komediemi Oldřicha Lipského (jména postav, Santa Mañana) a jasné znaky cimrmanství (placaté globusy mi ukazují směrem k „nehodily se než ku létání“). Fantasticky užitá hudba by stála za samostatný rozbor (při řeči o mořských potvorách zazní strašidelný motiv, doprovázející první objevení žraloka v Čelistech). A několikanásobný konec, v některých partiích jasně předpokladatelný a v některých naopak vůbec, byl už jen třešničkou na dortu.

Není to pro každého, já si užil.

 

 

Tagy