weby pro nejsevernější čechy

Loňský mistr světa v terénním triatlonu Ondra Petr si z Havaje přiveze další medaili

Zatímco naše Česká republika slavila 100. výročí svého založení, my v Rumburku jsme se sešli v restauraci Hvězda, abychom fandili našim kamarádům, kteří reprezentovali naši republiku na MS v terénním triatlonu.

  1. ročník XTERRA WORLD CHAMPOINSHIP se konal 28. 10. 2018 na Maui – jednomu z Havajských ostrovů.

698 závodníků ze 46 zemí světa se v etapách a rozestupech pěti minut dle kategorií vrhlo do Tichého oceánu, kde museli bojovat 1,5 km s více než dvoumetrovými vlnami. Po zdolání plavecké části někteří dokonce potřebovali ošetření lékaře.

Cyklistická část vedla rozbahněnými cestami závodníky do hor, trasa dlouhá 32 km s převýšením 1050 m si také vyžádala mnoho pádů a defektů. Například velkou smůlu měl náš nadějný mladý závodník Filip Srbecký, který urval v půli trati díky úplně obaleném kolu bahnem přehazovačku a musel tak posledních 15 km s kolem běžet.

Podruhé do depa vjížděli závodníci tak zabahnění, že nešel rozeznat ani dres a jednotlivce jsme identifikovali až podle nasazení běžeckého čísla. Běžecká trasa dlouhá 10,5 km vedla také do krásných, lesnatých hor a končila na písčitých plážích.

Do cíle jako první dorazil Kostaričan Rom Akerson v čase 2:52:42.

Naším prvním závodníkem, který proběhl cílovou branou, byl Ondřej Petr. Ondra se s časem  3:14:38 stal 16. závodníkem v celkovém pořadí, ve své kategorii získal 2. místo.  Ondrovy časy jednotlivých disciplín: plavání – 24:34, kolo – 1:53:33 a běh – 53:20.

Dalším závodníkem, kterému jsme fandili, byl celkově 35. Pavel Jindra, který si časem 3:30:27 doběhl pro 2. místo v kategorii.

Závod to byl velmi náročný, jak bezprostředně po něm napsal náš kamarád, který celkově dojel na parádním 89. místě a 14. ve své kategorii Jan Berka: byl to boj o život, ne závod.

Filip Srbecký závod i přes defekt nevzdal a doběhl v čase 4:39:31 celkově 262. Ve své kategorii se umístil na 14. místě.

Na Havaj se nominovala po skvělé sezoně i Lucie Dospělová. Ta do cíle dorazila jako 455. celkově a ve své kategorii 9. v celkovém čase 5:28:24.

Celkové výsledky naleznete ZDE:

Z přímého přenosu jsme však měli rozporuplné pocity, celková atmosféra z nich cítit sice byla, příroda byla krásná, ale záběry a průběh závodu „vázl“ – většinu času přímého přenosu byly věnovány „plonkovým“ chvílím – např. dlouhé, několikaminutové záběry na moderátory anebo depo bez závodníků bylo vzhledem k tomu, co všechno se dělo na trati, pro nás fanoušky utrpení.

Extrémně těžký závod dokončilo 665 závodníků, poslední ho zdolal v čase 7:58:37.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tagy