weby pro nejsevernější čechy

Michal Müller & Jan Heinke

Ve čtvrtek 29. listopadu 2018 pozvalo na další koncert hudebního předplatného Městské divadlo Varnsdorf posluchače netradičně do velkého sálu divadla, kde se uskutečnil koncert domácího Michala Müllera ve dvojici s Janem Heinkem z Drážďan.

Na pódiu stojí muž u čehosi, co připomíná křížence dávných televizních antén s havarovaným raketoplánem a v rukou třímá dva luky. U nohou se mu válí novodurová trubka a jakási dřevěná poštovní schránka. Na opačné straně na židličce sedí druhý muž, mezi koleny javorový špalek, ve kterém je zaražený obří vrut… Jak tohle může dopadnout? Jak budou reagovat pravidelní návštěvníci, uvyklí smokingům, uhlazeným smyčcovým tělesům a operním áriím?

Já jsem v klidu, byl jsem přizván dokumentovat zvukovou zkoušku a už jsem si vychutnal zvuk zcela netradičních nástrojů – stahlcello, pozounové didgeridoo, správný název kapesních varhan jsem si nezapamatoval. K tomu alikvotní zpěv. A hra na roh, která popírala všechny moje dosavadní sluchové zkušenosti se hrou na gemshorny. Zmíněný špalek bylo již možno slyšet v akci v Poutnících po hvězdách, ale přiznám se, že nevím, jestli si ho tam někdo všiml. Prostě neuvěřitelný a skvělá zážitek. Snad neprohádám, když budu tvrdit, že tenhle pocit nakonec sdíleli všichni přítomní, byť by v ohlášených skladbách Mendelssohna Bartholdyho či Schuberta identifikoval asi málokdo.


Tagy