weby pro nejsevernější čechy

Víkendové kudykam – třináctý týden roku 2019

Už to zas začíná. Zimě podle mínění mnohých odzvonilo, byť se má po výjimečně teplém víkendu znovu ochladit, takže se rozpoutává sezóna – celá řada památkových objektů o víkendu letos poprvé otevírá dveře (zahrady, sklepy, věže) a odemyká se voda – vyplují i lodičky ve Hřensku (prozatím jen v jedné soutěsce).
V pátek 29. března 2019 se mnoho dětí (alespoň doufám) vyrazí vyspat s knihou a panem Andersenem.

V sobotu 30. března 2019 dopoledne tradiční krásnolipské odemykání pramenů Křinice (a letos první venkovní opékání buřtů). A já slíbil, že odpoledne budu v sousedním kraji:

Vážení přátelé,

dovolujeme si Vás pozvat na slavnostní zahájení výstavy „Studio Vedvou“ , které se koná v sobotu 30. 3. 2019 od 14.30 h. ve Sklářském muzeu v Kamenickém Šenově. Tato v pořadí již třetí společná prezentace výtvarníků Františka a Martiny Janákových představí především jejich objekty vytvořené tavením skla do formy. Výstavou se oba symbolicky vrací do míst, která ovlivnila jejich autorskou tvorbu, a kde současně i oni sami působili jako pedagogové kamenickošenovské sklářské školy na mladou generaci budoucích výtvarníků. 

Srdečně zveme a těšíme se na Vás!

Studio Vedvou, aneb ve dvou se to lépe táhne – potřetí

Sklářské muzeum v Kamenickém Šenově představuje od neděle 31. 3. 2019 díla manželů Martiny a Františka Janákových. Výstava je třetí společnou prezentací těchto výtvarníků. První z nich se uskutečnila v Horácké galerii v Novém Městě na Moravě v roce 2017, druhá se konala v Galerii Na Půdě ve Světlé N.S. v loňském roce. Oba výtvarníci představují především objekty vytvořené tavením převážně barevného skla do formy, které jsou dokončované broušením, leštěním a ručním lapováním. Jejich díla vznikají v úzké spolupráci, přesto ale zůstávají charakteristická pro každého z nich. Na výstavě je prezentován výběr jejich padesáti skleněných a keramických plastik a obrazů.

František Janák se společně se svou ženou Martinou Janákovou touto výstavou po několika letech vracejí do města Kamenický Šenov, kde pracovali na sklářské škole jako učitelé. František Janák zde působil několik let také jako ředitel školy a zástupce pověřené ředitelky. Dnes patří k velmi známým výtvarníkům a jeho proslulost v tavené a broušené plastice pronikla daleko za naše hranice. Na výstavě vedle volných objektů inspirovaných ženským tělem představuje také portrétní plastiky a obrazy. Tvorba Františka Janáka svědčí o neúnavné píli, cílevědomosti i uměleckých zápasech; je úctyhodná, inspirativní a neopakovatelně svá – tak jako její autor.

Martina Janáková se sklářské tvorbě intenzivně věnuje od okamžiku setkání se svým manželem Františkem Janákem. Se sklem se rychle sžila, což dokazují její úspěchy a ocenění na výstavách doma i v zahraničí. Po celou dobu své výtvarné činnosti se zabývá také keramickou tvorbou. Autorčiny práce výrazně odráží dění v jejím životě i emočně silná témata, která ji oslovují. Do svých plastik vkládá část vlastní duše i potřebu přeměnit v dílo své hluboké niterné prožitky; právě toto procítění její díla prozařuje, oživuje a zlidšťuje. V současné době pracuje Martina Janáková jako pedagog na Akademii ve Světlé n. S.

Oba výtvarníci prošli dlouhou cestu, která je v jednom okamžiku spojila. Tam někde před lety vznikl ještě nepojmenovaný počátek studia Vedvou. Jsou dokonale sehraní. Vzájemné konzultace a souznění umocňují radost z individuální a přece společné tvořivé práce ve společném ateliéru a dílně. Jejich tvorba vypovídá o hloubce vnímání, řemeslné zručnosti i schopnostech převést vlastní představy do skleněné a keramické hmoty. Jeden druhému se stali oporou, poučením i inspirací v práci i životě.

Helena Braunová, ředitelka
Sklářské muzeum Kamenický Šenov
Osvobození 69
471 14 Kamenický Šenov
Tel.: 487 712 040, 602 164 493
E-mail: muzeumskla@kamenicky-senov.cz
www.muzeumskla.cz
www.facebook.com/muzeumskla

V neděli 31. března 2019 do třetice nepojedu s Jiřím Rakem (tentokrát orchidee v Drážďanech), protože se v té době termínově tlučou hned dvě varnsdorfské akce. Zatímco ve sportovní hale bude finále volejbalového turnaje O pohár předsedy KVS (mladší žáci – čtyřky), u divadla budou utíkat atleti. A pak babo raď.

Vyberete si kde chcete co chcete. Něco najdete v plakátcích a v našem kalendáři, zbytek kdekoli na netu, pokud organizátoři mají snahu a jsou ochotni svoje akce vůbec zveřejňovat a propagovat.

Sousední region: předpokládám časem (až dorazí mail z Liberce)