weby pro nejsevernější čechy

Tajemné příběhy z nádraží pro nebojácné děti

V neděli 24. března 2019 ve varnsdorfském Městském divadle představilo studio FysioART další z interaktivních pohádek pro děti s fantazií,ušitou přímo pro naše město a divadlo, tentokrát věnovanou železničářům.

Čtyři provedení, čtyři procházky divadlem přetvořeným na nádraží, a v podstatě čtyři premiéry – jako obvykle, pokaždé jinak…

Omlouvám se všem zúčastněným za předlouhé zpoždění od provedení tohoto dalšího drobného skvostu. Stává se mi totiž poslední dobou, že nevím, jak záležitost uchopit, co psát a co ne – jsem totiž lapen, chycen a tak nějak omylem zainteresován a vtažen.

Nejprve tři hodiny se všemi herci na třech různých nádražích. Ne, to nebylo jen tak focení, to byly tři hodiny nepřetržitého hraní, zkoušení, vymýšlení, variování, mezi kterým jsem se já jen motal s foťáky a snažil se něco lapit. Následně generálka. Necelá hodinka. Samozřejmě zkratka, výběr, totální zhuštění. Ještě syrový tvar. Jsem zmaten a překvapen. Po tom všem, co jsem viděl a slyšel – jak tohle děcka poberou? Budou tomu vůbec rozumět, o co jde? Co všechno spadlo pod stůl (muselo)?

A konečně samotná neděle. Zájem enormní, všechny termíny plné, ba přeplněné (v některých místech vskutku není k hnutí a dospěláci musí zůstávat mimo scénu). Stačí dát na zem žebřík, papíry a pastelky, a dětem se rázem nikam nechce (ani po představení domů). První běh a všechny obavy jsou pryč. Vykulené oči, smích, výkřiky a komentáře, radost. Užívají si nejen děcka a rodiče, ale i samotní herci – a je to vidět. Promyšlené gagy, cimrmanovské nápisy, neskutečná piplačka od kostýmů po rekvizity, zapojení místních. Tohle že měl být původně nádražácký horor? Kde se ty nápady berou, kde Hanka Strejčková dokáže objevovat k těm již zavedeným a vyzkoušeným nové a nové osobnosti?

Fotky jsou tentokrát řazeny nikoli časově, ale dějově. Promíchána všechna čtyři provedení tak, jak se putovalo netradičními divadelními prostory až na konec (jééé, my jsme na jevišti?). Stejně jako u všech předchozích představení (a že jich pro nás už bylo!) mohu jen znovu prohlásit – kdo nebyl, může litovat, kdo byl, může zavzpomínat.

Školní družina ZŠ Edisonova ->

Tagy