weby pro nejsevernější čechy

XX. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Česká Kamenice – slavnostní průvod

Konec 24. týdne roku 2019 patřil od čtvrtka 13. do neděle 16. června v České Kamenici a několika dalších městech jubilejnímu ročníku Mezinárodního hudebního festivalu. Bývaly doby, kdy jsem se snažil si tuhle akci nenechat ujít. Pohoda, sluníčko, big-bandy, mažoretky… to všechno se nějak postupně proměnilo jen ve vzpomínku a roky jsem neměl šanci pro úplně jiné akce. Až letos to vyšlo, že jsem v sobotu vyšetřil pár hodin, abych se podíval alespoň na tradiční slavnostní průvod.

Dorazil jsem s předstihem, na náměstí ještě pusto prázdno, takhle po ránu fungoval jen trdelnický stánek. Na hřišti za kulturním domem generálka na společné hraní na náměstí, a sem tam shlukování souborů. Vyrážím na místo srazu a trochu se vyděsím, protože nikde nikdo. Pro jistotu se vracím, a cestou potkávám první příchozí, takže jsem byl dobře. Průvod se postupně našteluje a vyráží na náměstí jinou trasou, než kterou si pamatuji, a s mnohem většími rozestupy. Navíc mě zaskočí, že kromě kapel a mažoretek se řadí dva folklorní soubory (a hele, Lužičan!) a roztleskávačky.

Na rozehřátém náměstí pak už jen přečkat projevy a děkovačky, aby se mohlo začít hrát. Obdivuhodná akce, škoda, že už nemám čas na veřejná vystoupení soutěžních bandů, které přicházejí z kulturáku po soutěži. I tak jsem se zdržel nad plán předlouhou diskuzí s šéfredaktorem DD.

Rok 2013 ->

Tagy