weby pro nejsevernější čechy

Slavnosti města Varnsdorf 2019

V sobotu 15. června 2019 proběhl na hřišti u sportovní haly ve Varnsdorfu druhý den městských slavností.

Páteční část oslav na Hrádku se křtem nové publikace jsem nestihl, byvše jinde. Máme alespoň fotodokumentaci od Kláry Mágrové:

Varnsdorf 14. 6. 2019 – představení brožury o Hrádku (foto Klára Mágrová)
Varnsdorf, oslavy na Hrádku 14. 6. 2019 (foto Klára Mágrová)

Sobotní odpoledne jsem strávil na slavnostech takřka celé, odešel jsem až při posledním účinkujícím. Inu, není na světě člověk ten + počasí opravdu neporoučíme. Jak to bylo, viz nějaké obrázky.

Zdeněk pro DD ->

V podstatě hned po slavnostech se objevilo pár příspěvků, kde se někteří hrdě poplácávali po ramenou, jak to všechno bylo super a bájo a úža, s čímž jsem měl já osobně problém. Vychladni, drž hubu, nech to. O dost později se naopak objevily reakce, hanící snad všechno (s výjimkou toho, co bych haněl já osobně). Druhé kolo vychladni, drž hubu, nech toho. Nakonec to nebylo nijak těžké, protože 7 dní mi trvalo projít stovky fotek, třetinu jich smazat a vybrat něco k ukazování. Ale nedá mi to.

Na úvod country. Prostě country, není víc co říct. Jak poznamenala sama zpěvačka, ti první mají vždycky smůlu, není na ně nikdo zvědavý a vlastně je nikdo neposlouchá. Já kroužím areálem kolem stánků, atrakcí a stanovišť a jsem trochu zaskočen. Je tady toho tolik, že na rozdíl od loňského roku nedokážu objevit kout, kam bych se v nouzi nejhorší zašil, lehl si na záda a kašlal na okolí. Prostě to letos nejde (a po průtrži už vůbec). Někde na pozadí mi začíná cosi vadit a zatím nevím, odkud vítr fouká.

Dykyta. Jasná klasika. V podstatě domácí, i když krásnolipská. Romano promiň, tu zvedačku jsem prokecal.

Benjamings Clan a dudy. No, Claymore to teda nejsou.

Kouzelník Čáry Kluk. Jo, to se nechalo, děti nadšené. Ale já bych balonky teda nežral…

Plujem a smůla. Sotva začali hrát, odplavali… Jasně, předpověď nebyla nejlepší, ale tohle byla fakt síla. Jak když někdo zvrhne vanu. A po malé chvíli klidu druhou… Terén se okamžitě mění v bažinu a pódium v koupaliště.

Situaci tím pádem odskákaly STARSky. Několikrát opakovaný nástup na promáčený trávník, začínající chlad. Popraly se s tím víc než dobře.

Vzápětí musím pomáhat u hlavní kasy. Vyvalily se vlny zdola a tvoří se příšerná fronta. Ben Cristovao už zpívá a u branky je pořád plno. Už jsem tuhle existenci jednou na vlastní uši zažil, ale nenechal ve mne vůbec nic. Zato dneska nestačím valit bulvy. Už se mi to pokoušelo několik lidí dodatečně vysvětlit/odůvodnit, ale fakt to neberu. Opravdu jsem jediný, komu to vadí? Jsou tu se svými ratolestmi titíž rodiče, kteří se tak neurvale vyjadřovali pod přiznáním youtubera, že chodí za ruku s třináctiletou? Titíž rodiče, kteří by při zmínce o nebezpeční sociálních sítí nejraději každého „podezřelého“ pověsili za koule do průvanu? A tady v klidu nechají své sedmileté dcerky na vlastních ramenou pořvávat Ale vypadáš nejlíp, když vedle mě ležíš nahá / A ona jakože „aha, tak budu nahá“? a pochechtávají se při vtípcích o balonkových penisech?

Při dalším čísle mi konečně dojde, co mi to vadilo. Moderátor. Neumí česky, mektá nesmysly a zcela zničil vystoupení kluků z Pick me up Crew. Uprostřed parkourového show přeruší doprovodnou hudbu a mluví z cesty. Tak tohle se fakt nepovedlo a ti chudáci za to opravdu nemohli. O tom, že na ně přes postávající davy skoro nebylo vidět, ani nemluvě.

Náladu si spravím až u Monkey Business. Tereza sice není Tanya, ale šlape to úžasně. Ani si neuvědomuji, ale asi všechny songy v angličtině. K tomu příležitost pro zástupce publika a pár narážek na aktuálno kolem nás.

Ohně jsme si tu užili už mockrát, ale Shamanic v podání Blackout Paradox je důkazem, že se překvapivě pořád dá vymyslet něco nového a show plnou plamenů a jisker posunout zase dál.

Na závěr Dani Robinson Concept. Čekám už jen kvůli fotkám. Takových koncertů už jsme na Lidovce měli…

Během dne jsem se v klidu najedl i napil, takže stížnosti na nedostatek stánků pokládám za kravinu. Stejně jako stesky na výši vstupného. Zkuste google a najít si ceny za koncerty přítomných. Nebo pro srovnání zámecké slavnosti ve Šluknově – tam se cena v předprodeji a na místě od té naší neliší, jen děti do 120(!) cm jdou bez placení.

Howgh!

Rok 2018 ->, rok 2017 ->

Tagy