weby pro nejsevernější čechy

V Loretě Rumburk se uskuteční prohlídka technického zázemí

Mimořádná prohlídka běžně nepřístupných prostor barokní památky Loreta Rumburk se pořádá jen jednou do roka. Letos se koná v sobotu 13. 7. 2019 od 10.00 hod. Zájemci během 90 min. prohlídky mimo jiné sestoupí do krypty klášterního kostela sv. Vavřince a do zahradnického sklípku pod kostelem, nahlédnou do odvodňovací chodby z 18. století a vystoupají pod střechu loretánské kaple, podívají se ke zvonům z hlavní věže Lorety. Počet míst ve skupině je omezen. Nutná rezervace na tel. +420 604 555 922. Vstupné 110 Kč a snížené 70 Kč. Vstup je na vlastní nebezpečí. S sebou je vhodné vzít si baterku a helmu. V případě naplnění kapacity prohlídky se přidá další termín od 11.45 hod.

Podzemní prostory pod Loretou a bývalým kapucínským klášterem u kostela sv. Vavřince v Rumburku se budovaly od 17. století do let 2. světové války. Využívaly se pro různé účely – nejčastěji jako odvodňovací chodby, krypty sloužily k pohřbívání. Součástí podzemních prostor byly i protiletecké kryty z let 2. světové války. Podzemní prostory pod Loretou Rumburk jsou podrobně zmapovány. Veřejnosti nejsou běžně přístupné. Návštěvníci Lorety Rumburk mají k dispozici výstavu „Loretánské podzemí v Rumburku“ a stejnojmennou brožuru, která prostřednictvím fotografií a plánů dokumentuje 189 m podzemních prostor, dvě krypty a řadu sklepů pod areálem loretánské kaple a bývalého kapucínského kláštera.

 

Prohlídka technického zázemí Lorety

sobota 13. 7. 2019, 10.00—11.30

Komentovaná prohlídka běžně nepřístupných prostor. Od krypty kostela sv. Vavřince po střechu loretánské kaple. Počet míst ve skupině omezen. Nutná rezervace na tel. +420 604 555 922. Více www.loretarumburk.cz

Tagy