weby pro nejsevernější čechy

Sedmý festival na Kopečku, nebe bez mráčku … vlastně jenom nepršelo

Necelé tři stovky lidí prošli nebo setrvali u kostelíka v Rumburku na Kopečku a — v tomhle meteorologicky nespolehlivém počasí — si užili den, kdy, alespoň tam, nepršelo. Sám jsem tam proběhl hned dvakrát, viděl skvělé vystoupení kapelky skvělé Džezvička a následně i veselou partu Ponožky pana Semtamťuka.

holka

V obavě, že tu mezi těmi zejména sluníčkovými lidmi bude k jídlu jenom mrkev, dal jsem si cestou já — spíš měsíčkový — guláš, ale sortiment rozšířil stánek od Kocoura, takže byly i klobásky od Vohnoutů.

Tada je ještě text našeho reportéra Ondřeje Obergrubera a dvě sady fotek.

Malý festiválek velkého umění
Po sedmé se v prostoru okolo evangelického kostela na Krásnolipské ulici, v místě též zvaném Na Kopečku, pořádal Festiválek malého umění. Občanské sdružení Dokořán připravilo v sobotu 8.6. celodenní program zaměřený především na (ne)známé místní umělce a výběžanskou řemeslnou i pochutinovou tvorbu.
Za tolik koncertované kultury a laskomin si musel člověk připlatit, takže vstup vyšel dospělého jedince na 80 Kč. Hned zkraje bylo vystavěno pódium, kde probíhal veškerý venkovní program. Některá vystoupení se ale vyskytla přímo v kostele, jako třeba koncert rumburského gymnaziálního sboru N.T.C. a zaplněný kostelíček složil dvacítce mladých zpěváku přídavkový aplaus.
Před N.T.C. si děti venku zaskotačily s panem Markem Šolmesem. Autor dětské knížky „Pohádky do postýlky“ s kytarou v ruce ratolesti vyřádil a řádně vytančil. Zajímavější podívanou pro dospělé byl kočovný divadelní soubor Koňa a Motora s představením Othelo is black a Vesmírná pohádka. Vystudovaní umělci objíždějí s maringotkou republiku a svá představení dostávají i do kulturně nezasažených míst. Obzvlášť se soustředí na Šluknovský výběžek, kdy přímo o putování tímto koncem světa natočili film, který byl zde prezentován. V horním patře přilehlé čajovny také uspořádali výstavku fotografií z natáčení. Alespoň tím sociálním napětím jsme pro zbytek republiky zajímaví.
Bujný život probíhal i mimo hlavní program. K zasycení se prodávaly různé místní laskominy, točil se Kocour a popíjelo víno. Agentura Pondělí si připravila stánky s dekoračními a ozdobnými předměty, hned vedle se daly najít živé kozy či včely v čele s místním včelařem. Pár kreativních stolečků také našlo své místo, takže kdo chtěl, mohl si vytvořit vlastní drobné ozdoby.

Takhle to viděl Jakub Trmal.

A takhle Aleš Kubica.