weby pro nejsevernější čechy

Školení kuchařek Skutečně zdravé školy 2019

Ve středu 21. srpna 2019 hostila MŠ Zahrádka ve Varnsdorfu další ze seminářů Skutečně zdravé školy o tak trochu jiném vaření.

Některé věci začneme s přibývajícím časem považovat za samozřejmé, i když to tak není. My dospělí si jednou za čas dopřejeme bůček nebo nějaký ten hamburger, i když víme, že se to moc nemá. Ale je opravdu nutné, aby se děti odbývaly chipsy a Coca-Colou?

Někde se nad tím zamysleli už před dlouhou dobou. U nás už jste párkrát o projektu Skutečně zdravá škola mohli číst, hodně v souvislosti právě s MŠ Zahrádka, která si principy kvalitního stravování vzala za své. A to tak, že dle šuškandy někteří rodiče při umísťování dětí do mateřských škol právě k tomuto trendu přihlížejí a snaží se své ratolesti propašovat právě sem.

Místní si ale nechtějí nechávat své know-how jen pro sebe, rádi se podělí s ostatními. Takže na seminář o principech zdravého vaření pozvali zájemce z dalších městských školek. A kuchyně byla plná…

Ano, některé suroviny nevšední a málo známé. Naproti tomu ale klidně kupované i v marketech, jsou-li prověřeny. Vzduchem tu létaly tipy a zkušenosti. Jací dodavatelé ano, jací ne. S čím je problém a co je dostupné snadno. Co je už v některých školkách (naštěstí) běžné a kde mají které děti jaké chuti. A několikrát od lektorky zaznělo, že není důležitá přesná nápodoba receptu, ale princip a využití vlastních zkušeností.

Sami manažeři programu na FB uvádějí:

Jste ve společnosti lidí, ne všechny znáte. Přesto je tam atmosféra jako hrom.

Včera to ani na školení nevypadalo. Milé a tvůrčí setkání to bylo. S bezva ženskejma! Vařilo se, jak jinak, už se přeci schyluje ke konci prázdnin a … tak se hodí mít novou inspiraci. Sešli jsme se všichni na Zahrádce, naší úžasňákovské bronzové mateřince. Ještě než se uvařilo, připravila Jana domácí pohoštění, džbány s ochucenou vodou, jo, skvělé!!!

A Katka ovládla plotnu a hodně receptů a jídel se točilo kolem v kuchyních zapomenutých JAHEL. Slané, sladké, zavářky. A taky cuketa a čerstvý kopr. A dýně hokaido, která se právě sklízí. A řepa. A luštěniny a koření na dochucování. A pak rozdat recepty a šup vyzkoušet. Tak ať dětem chutná!!!

Přítomným kuchařkám chutnalo velmi, takže lze předpokládat, že zkušenosti se budou šířit dál…

Tagy