weby pro nejsevernější čechy

Nový Bor bude oslavovat křehkou krásu

Dopoledne si užijí zejména děti, pro které je přichystána šermířská pohádka SHŠ Garde, malování v přírodě, nafukovací atrakce aj. „Sklářská škola připraví přímo na náměstí dílny, ve kterých si zájemci mohou vyrobit skleněné vitráže i šperky a vyzkoušet si rytí a malování skla. Pro děti přichystáme malování v přírodě a samozřejmostí bude prodej žákovských výrobků ze školní prodejny. Největší atrakcí se jako vždy stane provoz jedné z mobilních sklářských pecí s nabídkou veřejnosti vyzkoušet si foukání skla,“ říká ředitelka Vyšší odborné školy sklářské a Střední školy v Novém Boru, Ilona Jindrová.
„Odpoledne se návštěvníci mohou těšit na pop rockovou kapelu Stratos, taneční vystoupení DTK Boráček, místní romskou kapelu Gipsy Bor, Novoborské mažoretky jak v dětském podání tak i v oldies. V podvečer zahraje Ajeto Dixieland, vystoupí skvělý bavič Vladimír Hron s Abecedou hvězd, pěvecký soubor Skleněnky z Nového Boru a Zumba ze Cvikova. Vrcholem večera bude koncert české rockové kapely CLOU, která se dostala nejen na přední příčky českých hitparád, ale dokonce i na MTV, mezi TOP10 klipů světa. Před šesti lety získali CLOU hned dvě hudební ceny Anděl,“ přibližuje program Radovan Novotný, organizátor akce z Kultury Nový Bor, s.r.o.

Sklarske plakat net
Návštěvníci sklářských slavností budou moci zhlédnout výstavu ke 120. výročí založení novoborského Sklářského muzea. Výstava bude mapovat stodvacetiletou existenci muzea v kontextu českých i světových dějin. Největší prostor bude věnován obrazové a textové dokumentaci, která bude doplněna o exponáty ze sbírky muzea. V turistickém informačním centru se také představí se svými autorskými šperky výtvarná skupina NA TĚLO.
„Zveme všechny příznivce sklářského řemesla nejen k návštěvě Sklářských slavností v Novém Boru, ale také do Uměleckoprůmyslového musea v Praze (UPM) na výstavu VIP SKLO. Zde jsou vystaveny artefakty vytvořené účastníky XI. Mezinárodního sklářského sympozia, které se v Novém Boru uskutečnilo v říjnu 2012. Výstava potrvá od 15. 5. do 18. 8. a bude tedy české sklářské řemeslo a Nový Bor reprezentovat v UPM prakticky celou turistickou sezónu,“ zve starosta města Jaromír Dvořák.