weby pro nejsevernější čechy

Jiříkov (Marmeliáda, Kovadlina)

V sobotu 21. září 2019 se v Jiříkově na náměstí v odpoledních hodinách konala již pravidelná akce – Jiříkovská kovadlina.

Dle upoutávek pohádkový den pro děti v Jiříkově ve Šluknovském výběžku. V podstatě rozloučení s létem, malé trhy, program pro celou rodinu.

Zatímco se všichni bavili mezi stánky a atrakcemi, v nedaleké bývalé spořitelně v prostorech místních betlémářů svedlo 5 statečných boj s vlastními chuťovými buňkami.

Nechal jsem se ukecat a zapojil se do poroty, netuše, do čeho se to pouštím. Když jsem viděl vyrovnané řady připravených sklenic, pokoušely se o mne mrákoty. Smekám před pořadateli – vyšťourat někde 48 talířků na degustaci, už to je nadlidský výkon. Nápady a kombinace mnohdy neskutečné. Marmeláda z řepy, kombinace nejrůznějších druhů ovoce, příchutě s mátou, chilli, rumem, skořicí, čokoládou, nutelou. Všichni se snažili víc než hodně, ale klasika je klasika. První jahody, druhý rybíz, třetí rybíz. Všechno čisté, bez příchutí…

A nakonec jsem se dozvěděl, že když už jsem podal prst, počítá se se mnou i na příští ročník.

Takže ještě z FB:

Třetí ročník Marmeliády za námi, blahopřejeme vítězům a děkujeme čtrnácti soutěžícím za 48 vzorků marmelád všemožných chutí a složení. Skvělou práci odvedla porota ve složení p. Horáková, p. Hegnerová, p. Podzimek, p. Šafus a Vítek Dvořák. Vítězové si odnesli ceny od prodejny Ratio Rumburk, poukázky do restaurace Střelnice Rumburk a dárkové tašky od města Jiříkov. Za Pohádkový les Jiříkov si vše v prostorách jiříkovských betlémářů vzala na starost Lída Dvořáková. Všem velké díky a zase za rok.

Tagy