weby pro nejsevernější čechy

Vřazování kvinty 2019/2020 varnsdorfského gymnázia

V úterý 8. října 2019 se v aule varnsdorfského gymnázia uskutečnilo vřazování kvinty.

Jak už to tak většinou bývá, akce v podstatě interní, tudíž bych o ní nevěděl, nebýt osobního pozvání (díky, Lucko). Vůbec jsem si nedokázal představit, oč se vlastně jedná. Teď zpětně marně hledám, jestli jde o akt známý širší veřejnosti, nebo jen o naši místní specialitu – strejda Google mlčí a nabídl mi jen odkazy právě na náš gympl.

Za mých školních let nic takového nebylo, a ani být nemohlo. Je to tak dávno, že gymnázia v té době teprve ztratila ze svého názvu „s“ a vyměnila ho za „z“ a byla jen čtyřletá.  A já si tuhle akci vykládám tak, že jde o recesistický akt k přestupu z ukončené povinné školní docházky do „středoškolské“ éry, což je možné jen u gymnázií osmiletých, po nichž tehdy nebylo ani vidu.

Moderované pásmo scének, vycházejících z konkrétních třídních zážitků, bylo pojato tak, že i já jako neznalý podrobností jsem se válel smíchy. Obecné principy kantorství, třídních výletů, zážitkových kurzů či dokonce rvaček mohou totiž být srozumitelné každému, a v tomhle případě se je aktérům povedlo uchopit velmi šikovně. K tomu loučení s dosavadní třídní, trocha dojetí, střídání stráží za poněkud „drsnějšího“ učitele.

Takže ještě jednou díky, pobavil jsem se.

Info na webu gymnázia ->

Co se týče fotek, opět bez vodoznaku. Když mi vypomáhá někdo, kdo je tu doma, nafotí leccos jinak a lépe než já. Jenže následně určovat autorství je poněkud zabijácká práce, proto tedy jen obecně – foto IŠK:

Tagy