weby pro nejsevernější čechy

HISTORICKY PRVNÍ A JEDINÉ KONCERTNÍ PROVEDENÍ CIMRMANOVY OPERETY „PROSO“ BUDE ŽIVĚ PŘENÁŠENO NA PLÁTNO NOVOBORSKÉHO KINA!

První a jediné koncertní provedení slavných melodií odcizených z operetní fresky Proso Járy Cimrmana bude v sobotu 13. července 2013 od 20 hodin přenášeno z Obecního domu v Praze na plátna kin po celé České republice. Původní Cimrmanova opereta zazní v podání ČESKÉHO NÁRODNÍHO SYMFONICKÉHO ORCHESTRU pod vedením dirigenta Libora Peška v rámci hudebního festivalu Prague Proms. Jako sólisté vystoupí sopranistka Adriana Kohútková a tenoři Tomáš Černý a Miloň Čepelka. V průběhu koncertu nebude samozřejmě chybět fundovaný výklad cimrmanologů Zdeňka Svěráka, Miloně Čepelky, Petra Bruknera a Roberta Bárty, kteří divákům prozradí nejednu perličku ze zákulisí vzniku tohoto zapomenutého díla. „Národní symfonický orchestr nás oslovil s nápadem uspořádat koncert, v němž by zazněly slavné skladby vykradené jinými autory z Cimrmanovy ztracené operetní fresky Proso. S návrhem jsme samozřejmě souhlasili a po dobré zkušenosti s loňským živým přenosem hry ,České nebe’ jsme se rozhodli jít stejnou cestou,“ říká Zdeněk Svěrák. Režie již druhého „cimrmanovského“ přenosu do kin se opět ujme Jan Svěrák. Přímý přenos slavnostního koncertu do českých kin je pořádán ve prospěch charitativní organizace Centrum Paraple.
PROGRAM VEČERA:
Johann Strauss – Netopýr, předehra
Cimrmanova cesta k operetě (seminář)
Eduard Künneke – Dobrou noc, milá dívenko má (Bratránek z Batávie)
Johann Strauss – To je směšné, cha… Mein Herr Marquis (Netopýr)
Rudolf Piskáček – Ty české panenky (Perly panny Serafínky)
Cimrmanův rýmový aparát (seminář)
Oskar Nedbal – Blondýnky něžné (Polská krev)
Oskar Nedbal – Vinobraní, předehra
Umělecká loupež (seminář)
Franz Lehár – Vilja-Lied (Veselá vdova)
Franz Lehár – Líbám, ženy, vás tak rád (Paganini)
Johann Strauss – Das eine kann ich nicht verzeihen (Vídeňská krev)
Pravděpodobný obsah operety Proso (seminář)
Frustrační kompozice (seminář)
Jára Cimrman – Proso, předehra
Cimrmanův notový zápis (seminář)
Johann Strauss – Na krásném modré Dunaji
OBSAZENÍ A REALIZACE:
L.Pešek (dirigent), A.Kohútková (soprán), T.Černý (tenor), M.Čepelka (tenor buffo) a Český symfonický orchestr.
Vstupenky na Cimrmanovu operetu PROSO je možné zakoupit v předprodejních místech společnosti Kultura Nový Bor, s.r.o., tel: 487726755 nebo rezervovat na www.disdata.cz.