weby pro nejsevernější čechy

Projektový týden Cesta kolem světa

V týdnu od pondělí 21. do čtvrtka 24. října 2019 proběhl na Základní škole Východní ve Varnsdorfu projektový týden na téma „Cesta kolem světa.“.

Netradiční forma výuky slouží nejen k předání učební látky a prohloubení znalostí neobvyklou a zábavnou formou, ale zároveň také ke stmelení kolektivu spolužáků i žáků obecně – pracovalo se totiž v „mixovaných“ kolektivech napříč ročníky. Napříč kontinenty i disciplínami – od nezvyklých sportů přes trápení mozkových závitů ke gastronomii.

Prošel jsem několik stanovišť během úterka 22. října 2019, viz foto. Detaily si vypůjčím z webu školy:

Pondělí

V pondělí se žáci pomocí zajímavých prezentací seznámili se šesti kontinenty – Evropou, Afrikou, Amerikou, Asií, Austrálií a Antarktidou. V rámci tohoto dne si vyzkoušeli hru na domorodý australský nástroj „didgeridoo,“ zasoutěžili si o americké dolary a vyslechli si zajímavé přednášky, které si připravili učitelé.

Foto pondělí ->

Úterý – středa

Během úterý a středy byli žáci rozděleni do deseti skupin napříč ročníky. V každé třídě byly připraveny aktivity, soutěže či úkoly, které si žáci vyzkoušeli na vlastní kůži. V rámci evropských zemí si například vyzkoušeli upéct a poté i sníst oblíbené jídlo Italů, pizzu. Měli možnost si vyzkoušet nejznámější americký sport – softball nebo si zahráli americkou vybíjenou a jiné tematické pohybové hry. Naučili se folklórní africkou píseň z Konga – Banaha. Poznávali a přiřazovali kostýmy k jednotlivým zemím a následně se do nich mohli obléknout a vyzkoušet si tak, jaké to je být na chvíli například africkým domorodcem. Luštili kvízy, poznávali podle zvuků zvířata, diskutovali o životě v Africe a nutnosti humanitární pomoci. Žáci v rámci dalšího stanoviště dobývali jižní pól. Zahráli si hru na slepého polárníka, který staví sněhuláka nebo se zachraňovali před sněhovou bouří. Seznámili se s druhy písma: arabštinou, azbukou, vietnamštinou, následně si napsali své jméno.

Foto úterý ->

Foto středa ->

Čtvrtek

Ve čtvrtek jsme projektový týden završili šipkovanou. Po cestě jsme hledali otázky, na které jsme se dozvěděli odpovědi v předchozích třech dnech.

Týden nám utekl jako voda a všichni jsme si ho společně užili.

Závěrem bychom chtěli poděkovat panu Vohnoutovi za poskytnutí sponzorského daru v podobě sýrů a salámů na pizzu.

Tagy