weby pro nejsevernější čechy

Když se kostelem nese Bob Marley /koncert Jonáše Freundorfera + ROZHOVOR/

O sedmé hodině večerní se ve středu 26.6. sešlo v útulných prostorách kostela poměrně dost lidí, především tedy z řad přátel a kamarádů, aby si vyslechli první sólový koncert tohoto mladého zpěváka. S pětiminutovým zpožděním už měli opozdivší problém najít místo. Inu, vyprodat kostelík Na Kopečku není až takový problém. 

Písně byly převážně převzaté, u třech z vlastní tvorby by ale nikdo nepoznal, že je nepsal profesionální umělec. Holt, komu je dáno… Charizmatický zpěvák se pustil do písní od Cohena, Dylana, U2 či Depeche Mode. Z české tvorby to byli Kryštofové a bratři Ebeni. Doprovázel se sám a to svojí kytarou, kterou občas vyměnil za „basovku“ a klávesy. K jedné z vlastních písní byla pozvána Naďa Vránová, aby ho doprovodila právě na posledně zmíněné klávesy.  Když se koncert blížil do závěrečné fáze a kostelem zněla chytlavá melodie Boba Marleyho, po vzoru amerických trháků začal celý kostel tleskat do rytmu. A to už je nějaké ocenění. 

Jonáš si vybral pro svou premiéru zrovna Kopeček a udělal dobře. Vstupné sice bylo 40,- Kč, ale pro studenty se nabízela možnost jít za „polovic“. Různorodé a víceméně teplé občerstvení s vyhřívanými podsedáky se v tomto letním počasí hodilo. 

Po koncertě jsem Jonáše zastihl v povídavé náladě a tak jsem toho rovnou využil. Snad prominete trochu ležérní příchuť rozhovoru. 

Jak se Ti líbil koncert?

Tak určitě, je to sport a já jsem se na to připravil trošku a nikdy nevíte, co se stane, že jo. Pár chyb tam samozřejmě bylo, ale to nikdo neslyšel. Jak říkám, je to sport.

Jsi spokojen s návštěvností?

No tak určitě, bylo jich tady hodně, víc, než jsem čekal teda určitě, ale tak je to sport, že jo. Buď ty lidi přijdou, nebo ne.

Líbila se Ti akustika kostelíčka?

No tak určitě, akustika podle mě byla ze všeho nejlepší, že jsem prakticky vůbec nemusel jet na nějakou aparaturu. Samozřejmě bez věcí, který jinak než na aparaturu nejedou.  Podle mě, jak říkám, akustika byla dokonalá.

A co říkáš na vstupné 40,- Kč? Nebylo to trochu „přepálené“?

Tak vstupné je, jak říkáte, 40 korun… Já ho neurčujuju, jo. Tohle vstupný tu má čajovna a s tím já opravdu nemám co dělat.