weby pro nejsevernější čechy

Oprava kaple Tří otců v Mikulášovicích

Pan ředitel dostal zprávu do Varů na festival, že v Mikulášovicích úspěšně pokračuje záchrana kaple Tří otců, a na nás zbylých místních zůstalo zjistit k poskytnutým fotografiím něco informačně hodnotného…Kaple Tří otců, stav 1. května 2012 (foto: IŠ) Mikulášovice už s obnovou sakrálních památek nějaké ty zkušenosti mají, a dlouhodobě se snaží – o dotaci na opravy se žádalo už před časem (viz městský web), opravy byly zahájeny v březnu letošního roku, čehož si všimla některá média dříve, jiná o něco později.  

Mikulášovice – kaple Tří otců, foto: Klára Mágrová (18. října 2009)

O informační radu byla požádána paní Klára Mágrová, která obratem vyšťourala řadu zajímavostí.

O historii kaple píše zajímavě Ilse Hopfingerová na webu města:

Kaple „Tří otců“ v dolních Mikulášovicích (Ilse Hopfingerová 93 let, 2003 Dessau)

Kdy byla kaple vystavena, to přesně nevím, ale určitě to bylo před rokem 1900. Jméno získala proto, že se na její výstavbu složili otcové rodin v jejím sousedství. Kaple měla také věž, ve které býval zvon. Uvnitř stál pěkný oltář, vpravo a nalevo stála lavice pro  čtyři až pět osob. O kapli se starala rodina Oppelt. Zvon zvonil každý den v poledne a večer v 19 hodin, v létě  a v zimě v 17 hodin. Pro nás děti to bylo znamení, že máme jít domů. Jestliže zvon zvonil v jinou dobu, bylo to znamení, že v sousedství někdo zemřel. To jsme tam vždy rychle utíkali, abychom zjistili, o koho se jedná.

V květnu se zde konala každý týden Májová pobožnost, která byla dosti navštěvovaná, to kaple nestačila. Za první světové války byl zvon sejmut pro válečné účely, po válce byl pořízen nový, který zaplatili znovu otcové ze sousedství. Při svěcení zvonu zazněl slavnostní projev, po té hrála muzika.

Na velikonoce se zde zastavili také velikonoční jezdci a zazpívali u kaple píseň. Pro nás děti byla kaple místem pro setkávání, jak v létě, tak v zimě, totéž platí o nedaleké  lípě Schneiderových. V roce 1945 bylo vybavení kaple zničeno českými fanatiky. Od té doby kaple chátrá!

Přeloženo z německého orginálu :HERBERT PIETSCHMANN,  Ergänzung zum Heimatbuch , Entstehen und Vergehen Nixdorf , 2003 Potsdamm. Přeložil : Roman Klinger 

Dále se od KM dozvídáme, že kaple Tří otců (nebo také Väterova) je postavena v roce 1710 třemi otci a ve věži je zvon : [FIEDLER , Heimatkunde des politischen Bezirkes Schluckenau, 1989 Rumburg]. Zřízena byla obchodníkem Zachariasem Hillem.

A nyní je čas se podívat, proč vlastně jsme informace sháněli – kale totiž podstatně prokoukla: