weby pro nejsevernější čechy

Tour de Feminin 2013, den první

Léto už opravdu začalo a s ním do Výběžku vtrhnul další ročník ženského cyklistického závodu Tour de Feminin. Takže jsme se sešli ve čtvrtek 4. července 2013 opět na náměstí v Krásné Lípě. Letos ovšem ve značně menším počtu, než když loni natáhla tvář Martiny Sáblíkové média zdaleka i zblízka… Ono vůbec chybělo víc osobností, loňská sběratelka trofejí Larisa Panková např. drandí někde na nějakém významnějším závodě. Vývoj počtu závodnic si hodnotit netroufám, loňské údaje si nepamatuju – letos je na startovní listině 134 jmen ve 21 týmech, z toho jsou dokonce dva české.

Dvojka moderátorů zpočátku mluvila k takřka prázdnému náměstí, při představování týmů už se nějací tleskající našli a když se víc než čtvrthodinu před startem postavily závodnice na výchozí pozici, začal se kolem silnice tvořit špalír. Nervozita, kousání nehtů, popíjení, čokoládičky, úsměvy. A také neustálý nepozorovatelný posun čela závodnic ze startovní pozice směrem vpřed, za těch pár minut možná o metr, metr a půl… A pak bác, frnk frnk, a defilé doprovodných aut…

Přejíždíme na rovinku u průmyslové zóny před Rumburkem, rozmisťujeme se od kružáku po výjezd z benzínky pod kopcem na Studánku. Nakonec se objevuje početná a vcelku poměrně kompaktní skupina a prosviští kolem na kolech jako vítr. Nějakou dobu to ale trvá, než se objeví uzavírající vozidlo, protože přece jen už došlo k roztrhání peletonu a pomalejších skupinek i jednotlivkyň je docela dost, některé dokonce na svých tělech nesou stopy pádu.

Další přejezd – míříme na ostrou lesní zatáčku mezi Mikulášovicemi, Brtníky a Starým Hraběcím. Čelní skupina se stále drží vcelku pohromadě, ale rozestup je už kolem cca 8 minut. Situaci zpestřuje průjezd hasičů ze Šluknova, kteří se řítí se zapnutou houkačkou proti doprovodným vozidlům kamsi k Brtníkům.

Zpět do Krásné Lípy. Nejprve průjezd od Rumburka na Rybniště, zpomalený prý staženými závorami na železničním přejezdu, a než v jednom směru projedou všechny závodnice, v opačném směru od Doubice už se chystá trať pro konec dnešní etapy. Po třech hodinách a čtyřech minutách si s viditelným náskokem dojela pro vítězství Polka Paulina Brzeźna-Bentkowska. Podle výsledkové listiny projelo cílem 128 závodnic, ta poslední po časovém limitu se zpožděním 38 minut na vítězku.

Tak zítra pokračujeme z Jiříkova. Teď se můžete podívat, co kdo z nás nafotil:

fotogalerie: Jakub Trmal

fotogalerie: Ivo Šafus

fotogalerie: Ondřej Uher