weby pro nejsevernější čechy

Tour de Feminin 2013, den druhý

Pátek 5. července 2013, sice státní svátek, pro leckoho ale den pracovní. My s -miwem- jsme vstávali o něco později, tudíž start druhé etapy Tour de Feminin jsme v Jiříkově nestíhali. První fotoodchyt jsme provedli na výjezdu z Rumburka směrem k průmyslové zóně. Na první pohled to vypadalo, že se ještě všechny závodnice drží pohromadě, ale už na ten druhý byly vidět podivuhodné věci. Pár závodnic už v těchto místech ztrácelo tempo couralo se na roztaženém chvostu.

Poté jsme se přesunuli na dlouhou zvlněnou „rovinu“ před Jiříkovem. Tudy budou projíždět několikrát, protože se 4x opakuje okruh Jiříkov – Filipov – RBK. Napoprvé ještě v pohodě – vodiči průvodu v čele, jedna skupina, v závěsu druhá a pak různé skupinky a osamělkyně. Jenže už při druhém kole se peleton neuvěřitelně roztáhl a čelo dohánělo vlastní záda, takže přestávalo být zřetelné, kdo vlastně vede a kdo zaostává.

Zatímco část výběžanské fotosmečky ještě zůstává, my se přesouváme do města na náměstí, zaujmout pozice kolem dojezdu. A tady už je dojmový guláš úplný. Blikající motocykl takřka před každou skupinkou, ale vůbec nejde poznat, která je o kolo zpět a která finišuje. Pár lidí to ale usleduje, navíc si bedlivý pozor, aby to nejdůležitější neprošvihli, dává přítomný štáb ČT. Ovšem vizuálně žádný rozdíl – únik jako včera v Krásné Lípě se nekoná, prostě se cílem provalí další poměrně velká skupina. Podle výsledkové listiny byla první Australanka Amy Cure (dokonce se mi povedlo ji na jedné z dojezdových fotek najít), leč prvních 62 závodnic má stejný čas, což nejspíš potvrzuje můj dojem.

Nejprve pohyblivé obrázky, které trochu přiblíží, jak taková akce probíhá – to nejdřív někde 60 minut čekáte, pak se ozve houkání, barevná koule na obzoru, zvednete objektiv – a frnk frnk cvak cvak – jsou pryč a následuje přehlídka doprovodných vozidel…

A následně průběh páteční etapy trojicí různých fotoočí:

fotogalerie: Jakub Trmal

fotogalerie: Ondřej Uher

fotogalerie: Ivo Šafus