weby pro nejsevernější čechy

Cesta oříšku do másla

Oříšková másla se stala za poslední dobu velkým hitem. Já osobně je nekupuju, takže je vlastně nejím. Přišlo mi ale zajímavé se o tom dozvědět něco víc. Alena Košnarová, v Rumburku známá doposavad spíše jako lektorka skupinových lekcí pro ženy, získala nadšení právě pro oříšková másla. Ve svých osmadvaceti letech si rozjela firmičku se jménem Hepynats (www.hepynats.cz). Ale začneme od začátku, jo?

Po základní škole Alenka studovala na rumburské Obchodce, kterou úspěšně dokončila. Ale pohyb, kterému se věnovala už od malička, ji přitahoval více. Rozhodla se tedy studovat dál vysokou školu v Liberci, kde se zabývala oborem, který se jmenuje Rekreologie. Tento obor se věnuje aktivnímu prožití volného času, sportu a výchovou člověka k pohybu.

„Nikdy jsem nechtěla jít směrem učitelství, protože bych si nedokázala představit, že bych někoho učila třeba tělocvik nebo matematiku, jako moje mamka. Takže jsem to vzala vylučovací metodou: sport mě baví, baví mě vést děti i dospělé ke sportu a baví mě i aktivní trávení volného času. Studovala jsem tedy v Liberci a pak v Rumburku navázala prací ve Schrödingerově institutu.“

Před dvěma lety si zkusila vyrobit své domácí oříškové máslo, které nechutnalo jenom jí, ale i lidem okolo. Tak proč to nezkusit ve větším měřítku? Třeba to vyjde! A vyšlo. Sestavila si tedy svůj plán. Cíl a jednotlivé kroky, kterých je potřeba dosáhnout. Není to jenom o několika surovinách, umíchaných ve skleničce, je potřeba zhotovit i celkový vzhled výrobku. Etiketa, logo značky, webovky, promo… v tomto oboru se zase pohybuju já a moc dobře vím, jaká je to fuška tohle všechno udělat. A jelikož jste v potravinářském průmyslu, musíte projít všemožnýma kontrolama z hygieny a tohle a tamto… jeden by se z toho po… . Rok a půl se Alenka věnovala nejen těmto aktivitám, ale i zkoušení nejrůznějších oříšků, čokolád a všeho možnýho. Možná se u ní do budoucna přihlásím jako ochutnávač a budu to dělat klidně zadarmo! Když se dopracovala k těm pravým dodavatelům, se kterými byla spokojena, mohla pokračovat dál.

Vím, že oříškových másel je na trhu hodně. Vyzkoušela jsme hrozně moc značek, ale furt jsem nebyla spokojená s jejich složením a chutí. Furt mi tam něco chybělo.“

A teď? Teď má svou vlastní výrobnu na oříšková másla, kde je každý den vyrábí, posílá zákazníkům, vyřizuje objednávky, emaily… je toho až nad hlavu! Ale můžu vám říct, že když jsem s Alenkou mluvila, bylo z ní cítit, že z toho má obrovskou radost a dělá to srdcem. Na cvičení ale nezanevřela, nebojte! Můžete se s ní potkat v Rumburku v tělocvičně na ZŠ U Nemocnice, anebo v Tančírně Balahala.

„Můj cíl byl vytvořit máslíčko, které skvěle chutná, dobře vypadá, a které má čisté složení ze základních surovin, aby bylo co nejpřirozenější pro naše tělo.“

V máslíčkách můžete najít kvalitní čokoládu z české výrobny, arašídy z Argentiny, kešu oříšky z Afriky nebo mandle z Kalifornie (na ty přijde řada už velmi brzy)! Vše je samozřejmě s certifikátem kvality. Můžete si na nich smlsnout třeba jen tak na lžičce, jako to má ráda Alenka, nebo v ovesné kaši, v palačinkách, přidat trochu do pečení… a jsou i slané varianty, které se hodí do omáček nebo k masu. Je jen na vás, jak máslíčko budete mlsat!

„Během toho roku a půl se na tomhle mém projektu podílel skvělý tým lidí, díky nim to všechno vzniklo o kus líp. A já jim moc děkuji, že mi v tom pomohli a došla jsem díky nim až do toho mého vysněného cíle, do dne, kdy jsem spustila svůj vlastní e-shop.“

Na schůzce s Alenkou jsem jedno máslo dostala na ochutnání, takže vám tu napíšu i minirecenzi. Jak jsem psala hned v úvodu, oříškové másla nekupuju – nejím. Byla to má premiéra! První lžička mi přišla zvláštní. Čekala jsem to více sladší a vlastně celkově úplně jiné. Postupně jsem tomu přišla na chuť, až jsem tu malinkou skleničku zbouchala celou při psaní tohohle článku. A tímhle to i zakončím, protože už i to máslo mi došlo. Děkuju, děkuju, děkuju, Alenko! Za týden tu máme Vánoce, tak si to kupte třeba k cukroví, protože v tomhle období není už radno držet diety. Jelikož další rozhovor spatří světlo světa až po Vánocích, přeju Vám je krásné a hlavně klidné!

Tagy