weby pro nejsevernější čechy

Poosmé v noci na Klíč

Vydejte se za svitu měsíce na Klíč! Vystoupejte s námi 20. července 2013 na 759 metrů vysokou dominantu Lužických hor a nechte se okouzlit tajemnou atmosférou a výhledem na rozsvícená města i noční krajinu… Polevští běžkaři mají plné ruce práce i v letních měsících. Vydejte se s nimi na 7. ročník Nočního výstupu na Klíč, který startuje v sobotu 20. července 2013 večer z Nového Boru. Cílem netradičního nočního výletu je 759 metrů vysoká dominanta Lužických hor. Kromě samotného výstupu čeká účastníky zajímavý program a cestou na vrchol řada překvapení.

Sraz účastníků nočního putování je již od 21:15 na dětském hřišti v Arnultovicích (ulice Žižkova a U Vodárny) v Novém Boru, kde po zaplacení výstupného 30 Kč za dospělého a 10 Kč za dítě proběhne registrace. Děti obdrží průkazku, do které budou moci sbírat v průběhu cesty razítka na stanovišti u kamzičí studánky a na vrcholu. Po předložení vyplněné průkazky obdrží každý malý účastník v novoborském Turistickém informačním centru upomínkový předmět. Čas na to má do konce července. 

Ještě než se výletníci vydají na tajemnou cestu noční krajinou Lužických hor, čeká je nevšední podívaná přímo na arnultovickém hřišti. Tím je ohňová show se začátkem ve tři čtvrtě na deset. Noční pochod bude zahájen úderem desáté hodiny po skončení představení skupiny Ignis Iter. V tu chvíli houf dobrodruhů s čelovkami a baterkami opustí hřiště a po značené trase se vydá zdolat vrchol Klíče. Ticho a šepot ostatních výletníků dá možnost naslouchat lesním zvukům a noční přírodě. Buďte však na pozoru, cestu vám může zkřížit potulný mnich a husí kůži nažene hejkal, který znenadání přeruší noční klid. Záchytným bodem během cesty bude kamzičí studánka pod sedlem Klíče, kde se budou podávat maminčiny koláče, voda ze studánky, šťáva z lesních plodů a další pochutiny. Odtud absolvují posilnění výletníci nejtěžší a zároveň nejhezčí část cesty. Za svitu měsíce zažijí magický pocit při stoupání na čedičový kužel, husí kůže naskočí na celém těle. Kdo nezažil, nepochopí. V tu chvíli obepne celý kopec světelný had tvořený z lidí s čelovkami viditelný nejlépe ze Svoru, který se bude pomalu sunout téměř až ke hvězdám.  Odměnou pro každého bude neuvěřitelný pohled na noční krajinu, čerstvý vítr a sdílená radost s ostatními poutníky z dosaženého vrcholu znělcové sopečné kupy Každý, kdo zdolá tuto cestu, si odnese pamětní list a krásný zážitek. Nebude chybět tradiční překvapení a vyhlášení nejstaršího a nejmladšího účastníka. Odměněn bude i poutník z nejvzdálenějšího místa od Klíče. Předpokládaný návrat je kolem jedné hodiny nad ránem zpět na start.  

Akce se mohou zúčastnit i děti v doprovodu svých rodičů. Pozor na doporučenou výbavu, bez které se nebude možné výstupu zúčastnit: čelovka nebo baterka, kvalitní obutí i oblečení pro případ změny počasí a dostatek sil vyjít nahoru a dolu. Organizátoři doporučují nechat psí miláčky pro jejich bezpečnost i ostatních raději doma. Akce byla podpořena z rozpočtu města Nový Bor. Aktuální informace včetně dalších propozic najdete na www.nocnivystupnaklic.estranky.cz. Pořadatelé ze SKI Polevsko zvou i na jejich další letní akci, kterou je 27. ročník Kytlického minitriatlonu. Koná se tradičně druhou sobotu v srpnu 10.8. v areálu hřiště a lesního koupaliště v Kytlici. Více na www.skipolevsko.cz.

foto: Štěpán Kňákal

Jan Šmíd

SKI POLEVSKO, oddíl běhu na lyžích

Polevsko 152, 471 16 POLEVSKO

email: ski.polevsko@email.cz 

web: www.skipolevsko.cz 

Tel.: 604 375 303

IČ: 62237292

Č. účtu: 43-1708990227/0100