weby pro nejsevernější čechy

Překonání sama sebe aneb šílená výzva

V životě jsem na spinningu nebyla, takže jsem vlastně ani pořádně nevěděla, jak to vypadá. Relaxačně to nevypadalo vůbec, ale na shození několika přebytečných kil po Vánocích asi ideál. Několik šílenců si to dalo rovnou na celý den. Ano, na dvacet čtyři hodin! Čtvrtého ledna 2020 se v tělocvičně Fík konala výzva 24h Spinning maraton. Týmů bylo šest a každý tým se skládal ze tří závodníků. První z nich šlápl do pedálů v 11 hodin. K dispozici bylo samozřejmě občerstvení v podobě ovoce, toustů, salátu, nejrůznějších dobrot a pití všeho druhu. Ani pivo nesmělo chybět! Po dojetí svého úseku si závodníci mohli dopřát zasloužený relax a zajít si do sauny, na masáž nebo cévní terapii Bemer. Pořadatelem této výzvy byl Filip Srbecký, se kterým jsem pro vás pořídila krátký rozhovor nejen o této akci.

Fíla je vyučený strojní mechanik a pracuje u svého taťky v půjčovně nářadí Fík jako zámečník. Provozuje tělocvičnu Fík, kde máte možnost navštěvovat několik sportovních aktivit každý den v týdnu. Mezi ně patří spinning s Fílou, BOSU s Andy Bartůňkovou, TRX nebo jóga s Renčou Valčíkovou a kruháče s Ondrou Skurčákem. V areálu tělocvičny je i sauna, ve které si můžete po domluvě dopřát relax po náročném dni. Do budoucna je v plánu v objektu začít pronajímat také kanceláře. Filip je sportovec od malička. Baví ho triatlon, ale rok 2019 měl spíše ve znamení pauzy, aby se vše v tělocvičně mohlo dodělat. Teď už má zimní přípravu a začíná se připravovat na příští sezónu.

Jeho sportovní začátky byly v rychlochůzi, kterou dělal tři roky. Je v ní šestinásobný mistr České republiky a také drží český rekord na 3000 m na dráze. Dál se věnoval desetiboji, závodnímu plavání a také se vrhnul na dálkové běhy jako je např. půlmaraton nebo maraton. Od toho Fíla přešel na triatlon, ve kterém se dostal až na mistrovství světa na Hawai.

„Když jsem jel na mistrovství světa na kole, byl jsem na prvním místě, ale praskla mi přehazovačka, takže jsem musel doběhnout do cíle, který byl 13 km daleko, s kolem na zádech a pak ještě absolvovat dalších 10 km běhu. Takže jsem skončil v kategorii asi druhý od konce a celkově ani nevím. Letos bych se chtěl nominovat znovu a znovu tam jet. Chtěl bych to dokončit tak, jak bych měl.“

Tělocvična Fík původně ani tělocvična být neměla. Fíla spolu se svým taťkou a dvorním zedníkem Bořkem celý prostor zrekonstruovali a bylo v plánu halu pronajímat. Půl roku se bohužel nikdo neozval, takže prostor nebyl nijak využitý. Filipa sport opravdu baví a chce se mu věnovat, proto ho napadlo tam poskytovat vlastní hodiny spinningu. Najednou se nabídlo i několik dalších zájemců se sportovními aktivitami, a tak se vše spojilo dohromady. Na konci letních prázdnin se tu konal FÍK SPORT Maraton, kde byla možnost během celého dne si vyzkoušet všechny aktivity, které Fík poskytuje a teď aktuálně před pár dny proběhla výzva 24h Spinning maraton. O té vám něco poví Fíla.

„Napadlo nás to někdy v listopadu, našli jsme datum a od té doby jsme vše připravovali. Nejvíce asi čtrnáct dní před samotnou akcí. Akce byla také za účelem propagace a zviditelnění nejen Fíku, ale i Rumburku. Nejznámější 24hodinovka v České republice je jenom v Brně jinak žádné nejsou. Chtěli jsme dokázat, že se to tady dá uskutečnit, že pro to máme zázemí a myslím si, že se to povedlo.“

Byla to pěkná jízda! Určitě to nebylo lehké a všichni zúčastnění si zaslouží obrovskou pochvalu. Celkovým vítězem výzvy byl tým Pivní šípy, který se skládal z Michala Podroužka, Davida Stárka a Vojtěcha Zahradníka. Kluci ujeli šílených 946 km. Vítězům samozřejmě gratulujeme! Také bych chtěla poděkovat Filipovi, za poskytnutí rozhovoru a za perfektní organizování akce. Jakým sportům se věnujete vy? Pohyb je cesta ke zdraví!

Tagy