weby pro nejsevernější čechy

Víkend dvacátého týdne roku 2020

Tak prý se rozvolňuje. Naděje umírá poslední a optimisté si začínají myslet, že svět začne být stejný jak dřív. Tudíž se někteří pokoušejí vyslat první vlaštovky normálnosti. Však ono všeho do času…

Moc toho není.

V sobotu 16. května 2020 se otevřou soutěsky u Hřenska. Zdražilo se. Cizinci se asi hned tak neprojedou. A jak to bude na lodičkách s rozestupy, to se mi fakt nechce zkoumat. Taky se otevře Pravčická brána. I tady se pro změnu zdražilo. A cizinci se hned tak podívat nepřijdou. Do téhle nešťastné doby velký unikát – první jízda mezikrajového autobusu z České Lípy do Jetřichovic. Bude velká sláva, focení, proslovy a polévání pivem. Pohádkový zámek Horní Libchava chce také začít. Z jiného soudku je sportování v Rumburku, kde se uskuteční na stadionu První atletické závody na dráze 2020.

Sport bude v Rumburku pokračovat i v neděli 17. května 2020, kdy se tady na to vrhnou.Konají se Vrhačské zahajovačky Rumburk (disk | kladivo | koule | oštěp | břemeno).

Sklářské muzeum Nový Bor:

Srdečně Vás zveme na výstavu k životnímu jubileu akademického malíře a sklářského výtvarníka Vladimira Kleina, která je nyní v muzeu přístupná ve změněném termínu od 12. 5. do 23. 8. 2020. Více informací naleznete na stránkách: www.glassmuseum.eu a www.facebook.com/SklarskeMuzeumNovyBor

Muzeum města Ústí nad Labem:

Muzeum města Ústí nad Labem bude pro veřejnost znovu otevřeno již v úterý 12. května 2020. Opět zpřístupníme především novou velkolepou výstavu „Písky známé a neznámé“, která byla otevřena krátce před vyhlášením karantény. Aktuální informace a materiály k výstavě najdete na facebookovém profilu muzea.

V souvislosti se současnými protiepidemickými opatřeními bude v prostorách muzea povinnost nosit ústní roušku a v muzeu se smí v jeden okamžik pohybovat maximálně 100 návštěvníků, omezen je i počet návštěvníků v jednotlivých výstavních sálech. Žádáme proto návštěvníky o dodržování hygienických opatření a o pochopení a vstřícnost k případným dalším organizačním pokynům ze strany muzejních pracovníků.

Muzejní klubovna zatím nebude moci sloužit k posezení, ale pouze jako výstavní prostor. Stále trvá možnost zakoupit si publikace nebo suvenýry, případně jednoduché občerstvení. Bude možné s určitými omezeními posedět na venkovní terase nebo ve dvoře muzea.

Pro studium v muzejní knihovně bude platit povinnost dezinfekce rukou a do odvolání nebude veřejnosti poskytován volný přístup na veřejný internet přes muzejní počítače. Aktuální informace k provozu muzejní knihovny najdete také na jejím facebookovém profilu.

Děkujeme všem za shovívavost a těšíme se opět na Vaši návštěvu!

Muzeum Českého ráje v Turnově:

Dobrá zpráva pro návštěvníky – Muzeum Českého ráje v Turnově otevírá v úterý 12. května

Nouzový stav vyhlášený vládou České republiky stále trvá, ale již se pomalu otevírají vybrané krajské instituce. Mezi nimi je i Muzeum Českého ráje v Turnově, jehož brány pustí dovnitř návštěvníky poprvé v úterý 12. května. Kromě stálých expozic v hlavní budově a výstavy Horolezectví nabídne i několik novinek. Velkou proměnou prošly například prostory pro mineralogickou expozici, a to nejenom technickým řešením, ale i novým obsahem.

„Naše příspěvkové organizace se musely velmi rychle přizpůsobit nové situaci. Řadu akcí nemohou uskutečnit, ale návštěvníci rozhodně nepřijdou zkrátka. Jako vždy je čeká atraktivní program, a to jak v hlavních budovách muzea v Turnově, tak i na Dlaskově statku,“uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V Muzeu Českého ráje v Turnově se chystá řada novinek. Mineralogická výstava se dočkala nových prostor.„Na výměnu vitrín v expozici jsme získali dotaci ministerstva kultury. Ta byla dokončena na konci loňského roku. Na ni letos navázala oprava elektroinstalace, malování, velký úklid, výběr nových exponátů a jejich instalace,“ dodala Vladimíra Jakouběová, ředitelka muzea.

Otevřou se zde také dvě unikátní výstavy. Ta první mimořádná a neplánovaná „99 nej“ bude instalována v Kamenářském domě a veřejnosti představí nejzajímavější exponáty, které muzeum v posledních letech získalo buď darem, anebo koupí. „Na přípravě se podílí téměř celé odborné oddělení muzea, je to velmi příjemná spolupráce. A vybírat je opravdu z čeho. Zejména dárci jsou k našemu muzeu v posledních letech velmi štědří,“dodala ředitelka Jakouběová, která je zároveň kurátorkou sbírky etnologie a uměleckého řemesla.

Další připravenou výstavou je „Současný Evropský šperk ze sbírek Muzea Českého ráje“. Ta prezentuje práci zlatníků a šperkařů, kteří se v uplynulých 25 letech v Turnově zúčastnili mezinárodních šperkařských symposií. Na tuto výstavu pak postupně navážou expozice předních českých šperkařů Reného Hory a Karla Votipky. Kurátorem těchto výstav je Miroslav Cogan.

Na Dlaskově statku se návštěvníci mohou těšit na novou stálou expozici „Kolovrátek, stav i jehla“ věnovanou tradičním textilním technikám v oblasti Pojizeří. „Připravili jsme novou expozici společně s Míšou Havelkovou a našimi konzervátory Lenkou Mařanovou a Tomášem Štefánkem. V létě tato expozice ožije workshopy a ukázkami tkaní na stavu, paličkování, spřádání lnu apod.  Chtěla bych velmi poděkovat i kolegům z našeho oddělení provozu, kteří si v době, kdy bylo muzeum uzavřeno, opravili mlat ve stodole. Ušetřili tak muzeu hodně peněz,“vysvětlila Jakouběová.

Nabídka pro návštěvníky tímto samozřejmě nekončí. Muzeum připravuje další výstavy a letní programy cílené pro rodiny s dětmi a tuzemské výletníky. O nich bude včas informovat samotné muzeum a také webové stránky Libereckého kraje.

Vzpomněla si na nás bůhvíjak dokonce i Praha – Planetárium a hvězdárny otevírají

V sobotu 16. května 2020 se opět otevřou dveře Planetária Praha v Královské oboře, Štefánikovy hvězdárny na Petříně a Hvězdárny Ďáblice. Veřejnosti tak budou po karanténě zase přístupny zábavné i vzdělávací pořady pro děti a dospělé, dětem do patnácti let v červnu dokonce zdarma. Návrat ke klasické programové skladbě bude v případě planetária i hvězdáren postupný. Každé všední květnové odpoledne uvede planetárium jednu pohádku pro děti a večer jeden pořad pro mládež a dospělé. Víkendy nabídnou pohádky a programy pro děti vždy od 11 do 15 hodin, večer budou k vidění dva pořady pro mládež a dospělé. Třetí květnový víkend přivítá první návštěvníky také hvězdárna v Ďáblicích i ta na pražském Petříně. Tady bude možné dalekohledy pozorovat oblohu s odborným výkladem a k vidění budou i krátké astronomické filmy pro děti i dospělé. Více informací a konkrétní program naleznete na www.planetum.cz.