weby pro nejsevernější čechy

Oslavy 20ti let ženské kopané ve Spitzkunnersdorfu

V sobotu 10. srpna 2013 se na místním fotbalovém hřišti konala oslava u příležitosti 20ti let ženského fotbalového oddílu TSV 1861 Spitzkunnersdorf, který je účastníkem Landesliga Sachsen. Hlavním bodem programu bylo přátelské utkání s 1. bundesligovým celkem FF USV Jena. Příjemné prostředí hřiště mne ve vzpomínkách přeneslo o 55 let zpět. Do doby, kdy se celé rodiny v neděli odpoledne svátečně oblékly, a šlo se na fotbalové utkání – společenskou událost. V kiosku se dalo koupit pivo, limonáda a bonbóny. Páreček se dal sníst u čistého stolu. Nadávky a vulgarismy od několika jedinců byly v zárodku rázně utnuty pořadateli i ostatními diváky. Fotbalové akce se odměňovaly potleskem na obou stranách, i když objektivně nutno přiznat, u domácích o trochu více. Ale většinou vítězila společenská zábava v prostředí fotbalového zápasu. To už je dávno.

Ve stejném duchu probíhala i dnešní sportovní akce. Klidnou, přátelskou atmosféru nenarušilo ani hlášení, že zápas bude o něco zpožděn, neboť autobus z Jeny má technické problémy. Příjemná hudba, pěkné počasí a hemžení na trávníku zpříjemňovalo chvíle čekání. Rozcvička hlavní rozhodčí – 30ti minutová – na zápas byl jeden z hezkých neplánovaných bodů odpoledního programu. Zpoždění bylo celou hodinu, ale nějak to nevadilo. A pak přijíždějí hosté. Nezbytné rozcvičení, rozběhání a příprava týmu na zápas. A jde se na věc. První útok domácích, který končí po třetí přihrávce a do akce jdou hráčky Jeny. Prvé tři přihrávky a první rána na branku. Ještě vedle. A hned je jasno, kdo je na hřišti pánem, tedy paní. Na branku domácích se valí jeden útok za druhým. Skóre jsem přestal vnímat při stavu 0:8. Rozdíl mezi mužstvy je propastný. Hráčky Jeny předvádějí krásné kombinace, odměňované potleskem diváků, i když jsou velmi často zakončené do branky domácích. Korektnost a ohleduplnost na obou stranách mne překvapuje. Kdyby rozhodčí neodpískaly asi 10 „ofsajdů“, tak o nich diváci ani neví. Hra má spád, i když se hraje jen na jednu bránu, a domácím hráčkám v závěru evidentně docházejí síly. Hlavní rozhodčí končí zápas. Jaké je skóre vůbec netuším, ale myslím si, že o to vůbec nejde. V příjemné prostředí se bavili diváci i hráčky na hřišti, i když ty z Jeny o něco více.

Domů to mám, co by kamenem dohodil a tak již vím, že na „retro“ fotbal to příště budu mít opravdu kousek a čas si určitě rád udělám…