weby pro nejsevernější čechy

Se světýlky k vrcholu

Jelikož mám sport velice ráda a zároveň jsem nadšená, když se v tom našem Rumburku něco děje, chtěla bych vám dneska povědět o jedné hrozně super sportovní akci. Není jen tak ledajaká, protože se koná v dobu, kdy mají mnozí z nás už dávno půlnoc. Doslova!

Z toho plyne, že akce Noční běh na Dymník není pro žádné spáče. Pořádá ji rumburský běžec Zdeněk Ringelhán, kterého můžete potkat za pultem ve sportovních potřebách v Ratiu. Tento rok je zároveň šestým rokem, kdy se výběh koná. Zdeňka jsem malinko vyzpovídala, abych se o akci dozvěděla více.

„Strašně mě sport baví a sportuji prakticky od mala. Nejvíc mě teď baví asi to běhání. Ale měl jsem nedávno takový malý výpadek a teď začínám běhat zase. Vracet se je strašně težký. Nedovedu si představit, že bych zase běžel Zeleňák.“

Samotný výběh začíná 26. 9. u rumburského bazénu v jedenáct hodin večer. Běhá se každý rok ve stejné datum, čas i ze stejného místa. Proč? Zdeněk to má moc dobře naplánované! Protože 27. 9. 1896 se poprvé otevřela rozhledna Dymník. Takže se vyběhne hodinu před půlnocí a okolo půlnoci si už běžci užívají výroční den (Nebo spíše noc?) přímo na rozhledně.

“Sraz je přesněji už ve 22:50 a ve 23:00 se doopravdy vybíhá… kdo přijede ve 23:03, tak už tam nikdo nebude.”

Určitě alespoň jednoho s vás napadla otázka: „Jak se to dělá, když datum bude vycházet v týdnu? To přeci nikdo nepřijde!“ Věřte, že přijde! Přijdou ti největší tvrďáci, kterým nevadí vrátit se ve dvě ráno a za pár hodin vstávat do práce nebo do školy. Tento rok to naštěstí vychází na sobotu, takže si Zdenda myslí, že by mohlo být i více lidí.

„Líbilo se mi, jak Kája Valenta běhal a stále běhá pravidelně na Jedlovou, tak jsem si říkal, že bych chtěl něco podobného v Rumburku. A nic jiného tu není, než Dymník. Každý rok je výběh ve stejný den, takže to někdy vyšlo třeba na středu nebo čtvrtek a tak. Je to blbý, že je to někdy v týdnu a druhý den jdou všichni do práce, ale řekl jsem, že to nechám vždy ve stejný den.“

Začátky byli jen v pár lidech. Zdeněk první ročník běžel společně se svou kolegyní Zdeničkou a její dcerou a dohromady běžců bylo sedm. Každý rok se ale skupinka rozrůstala! Předloni se sešlo okolo 30  lidí.

Vybrat si můžete mezi dvěma trasami. Jedna je delší a druhá kratší. Společně se běží až na asfaltku v lese pod Dymníkem a tam se mohou ti, co si to chtějí dojít pěšky nebo zvolit kratší trasu, odpojit a jít rovnou nahoru. Druhá skupina běží po asfaltu okolo Dymníku a vyběhne se z druhé strany. Delší trasa je dlouhá asi 6 kilometrů a kratší má 3 kilometry.

„Každý dostane svítící náramek, abychom všichni byli vidět. Na vrcholu jsme se každý rok fotili, jak u kamenů, tak i u rozhledny, ale bylo to pro mě vždy hrozně dlouhé. A když se člověk na hodinu zastaví, tak hned prochladne. Tento rok si asi uděláme jen fotku na telefon, ať máme památku. Fotky každý rok vypadaly moc hezky, ale na druhou stranu byly vždy skoro stejné, protože byly ve tmě. Všichni běžci se mohou podívat na rozhlednu zdarma a tím chci poděkovat i Klubu turistů Krásná Lípa, že nám klíče k rozhledně půjčí.“

A já děkuji, Zdeňku, tobě, že jsi jeden z mnoha lidí, co v Rumburku něco smysluplného podniká. I já jsem se minulý rok tohoto běhu zúčastnila, a to jsem nebyla žádný velký běžec. Ani teď nejsem! Výběh je opravdu pro každého, tak se nebojte a přijďte vyběhnout s námi! Není to žádný závod! Těším se na Vás 26. 9. 2020 v 22:50 před rumburským bazénem. :)

Foto: Jakub Trmal

Video: Petr Číla

Tagy