weby pro nejsevernější čechy

Vzkříšení

“Tento příběh o lásce a pochybnostech, pokud se skutečně stal tak, jak je popisován, je tím nejneuvěřitelnějším příběhem, jaký mohli jeho aktéři zažít…”

“Jaká je pravděpodobnost, že se opravdu mohl odehrát? A mohlo by se to stát v reálném životě? Je to opravdu jen absurdní shoda náhod v určitém čase na určitém místě nebo to, co vnímáme jako náhodu, je ve skutečnosti záměr a náhoda neexistuje? A jak vnímat různá znamení, která se v našem životě objevují?”
dejvickedivadlo.cz

“Dramatizace povídek neznámého autora – Vzkříšení se odehrává v jakémsi význačném americkém nakladatelství. Hlavní postava Maxwell (Ivan Trojan), „živitel“ tohoto nakladatelství, kvůli neopětované lásce k redaktorce ztratil důvěru v příběh a přestává psát. Co teď? Jedině přemluvit redaktorku Fletcherovou (Veronika Khek Kubařová), kterou Maxwell miluje, aby mu dovolila psát nový román na své nahé tělo. A on píše a píše.”
Představení divadlo.varnsdorf.cz 23. září 2020

Text dramatizace vznikl přímo pro Dejvické divadlo.

Ivan Trojan získal za roli Andrewa Maxwella Cenu Divadelních novin v kategorii herecký výkon sezony bez ohledu na žánr. Drama Vzkříšení získalo dvě nominace na Cenu divadelní kritiky, a to v kategoriích Inscenace roku a Nejlepší poprvé uvedená česká hra.

Celá hra trvá dvě hodiny a patnáct minut a ze začátku se možná pravidelným či náročnějším divákům mohla zdát jednodušší, ale v polovině příběhu přišel v této oblasti zvrat a hra pro mě konečně získala i vertikální rozměr. Získala přesah a to až do oblasti Boží existence. To bylo opravdu příjemné překvapení.

Ráda bych připojila hodnocení redaktora z Reflexu, který představení komentuje přesně tak, jak bych to řekla, kdybych uměla psát a vyjadřovat se…

…Řečeno jednou větou, pro mě je dejvické Vzkříšení jímavou fraškou o hledání lásky jako důkazu Boží existence. A zázrakem to, že se zrodilo jakoby z pěny dní a divadelního zkoušení…
Richard Erml, Reflex

Foto IŠK:

Tagy