weby pro nejsevernější čechy

Obnovení pomníku císaři Františku Josefovi I.

Jestli se nepletu, naposledy zasahoval svaz c. k. vojenských vysloužilců Koruny České ve výběžku(eu) vloni v říjnu (a pěkně při tom chumelilo). Teď se C.K. zeměbranecký pluk vrátil, aby ve Šluknově znovu obnovil pomník císaři Františku Josefovi.

Máme tu jeden set fotek od Jiřího Laštůvky:

A ještě video pořízené samotnými organizátory akce. Třeba z něj budete moudřejší.

P.S. Spletl jsem se, tahle skupinka je hodně aktivní. Ačkoli my jsem o nich psali v říjnu (viz odkaz nahoře), Děčínský deník informoval i o další akci letos v červenci).

jak to bylo s tím pomníkem:

Na konci roku 2011 nás informoval místní rodák pan Gert Ritschel o tom, že v hrázi rybníku se nachází nějaký pomník. Vzhledem k tomu, že rybník se vypouští jen na velmi krátkou dobu jsme se vydali místo prozkoumat a zjistili jsme, že se jedná o pomník, který vztyčili šluknovští vojenští vysloužilci k 60. výročí vlády císaře Františka Josefa I. U této příležitosti byl také vysazen památný Císařský dub. Pomník byl členy našeho Svazu vyzdvižen a vlastním nákladem zrekonstruován. Památník i dub se nacházeli v dnes již zaniklé lokalitě a tak bylo po dohodě s městem vybráno místo nové na Křížovém vrchu. Zde se obnovený pomník i vysazený dub nachází v blízkosti dalších pomníků a znovu našel své důstojné místo v historii Šluknova. Pomník je pro náš Svaz velmi významný, neboť jej vybudovali šluknovští vojenští vysloužilci, na jejichž tradici náš Svaz c.k. vojenských vysloužilců zemí Koruny české přímo navazuje. Více o našich aktivitách se dozvíte na našem webu: www.vyslouzilci.cz S dalšími dotazy mne neváhejte kontaktovat ! S pozdravem Hynek Domalíp zapisovatel Svazu c.k. vojenských vysloužilců zemí Koruny české