weby pro nejsevernější čechy

Premiérový Strongwoman pro Kateřinu

Soutěž byla rozdělená do dvou částí. Dopolední pro volně příchozí muže a odpolední část patřila ženám a Českému poháru strongmanů. Město Varnsdorf reprezentovali Kateřina Batelková a Mirek Tarnóczy z klubu Northern Strongman Varnsdorf.
Mirek startoval v dopolední části pro příchozí. První disciplínou bylo tažení 2,2 tuny těžkého auta na laně na vzdálenost 20 m. Soutěž zahajoval a osudným se mu stalo to, že pořadatelé neodbrzdili auto, což ho dost vysílilo. Přesto jej po odbrždění přitáhl na konec dráhy. Následovalo takzvané tlakové medley, to znamená v limitu jedné minuty zvednout nad hlavu čtvero náčiní (50 kg pytel s pískem, axle činku těžkou 70 kg, kovový loglift 80 kg a jednoruční činku vážící 40 kg). To vše nejprve jednou a po té druhou rukou. Mirek pytel s pískem zvedl nad hlavu, ale nedopnul pořádně ruce, takže pokusy mu nebyly uznány. Třetí disciplínou bylo opět medley. Tentokrát měli soutěžící převrátit 3 x 300 kg pneumatiku, poté přenést 100 kilové kufry na vzdálenost 20 metrů a nakonec táhnout saně těžké cca 200 kg na vzdálenost 20 metrů. Opět vše v časovém limitu jedné minuty. Tato disciplína byla poslední před eliminací závodníků, když v soutěži mohlo pokračovat jen 8 nejlepších závodníků z 15 přihlášených. Mezi ně se však Mirek nedostal.

Z důvodu nedostatku času byl závod pro ženy nakonec složen pouze ze 3 disciplín, které byly zařazeny do přestávek v odpolední části. První disciplínou byl známý log lift (zdvih 35 kg klády nad hlavu) a Katka jí zvedla nad hlavu 10x. Pak přišlo na řadu převracení 155 kilové pneumatiky v limitu jedné minuty. Soutěžilo se o největší počet opakování v limitu jedné minuty a varnsdorfská závodnice jí převrátila 7x. Nakonec ženy soutěžily ve farmářské chůzi, při které nosily 35 kilové kufry na vzdálenost 20 metrů. Kateřina byla nejlepší mezi ženami ve všech disciplínách a vyhrála tak historicky první Strongwoman v České republice.

V současnosti už probíhají přípravy na závod ,,Strongman Kralupy“, pořádaný rovněž i pro ženy, tentokráte však s více disciplínami. Kdo by si chtěl některé strongmanské disciplíny zkusit, bude mít možnost předposlední zářijovou sobotu (21. 9.) při akci pořádané MAS Šluknovsko ve Varnsdorfu. Tímto všechny srdečně zveme.