weby pro nejsevernější čechy

Tři jsou víc než jeden

Dnešní nelehké době se podařilo kde koho rozdělit, ale u nás v Rumburku to bylo přímo naopak!

„Ono to začalo vlastně tím, že v kavárně máme velkou výlohu. Nápad vznikl tak, že jsme stáli u toho výdejního okýnka a lidi, kteří byli na druhé straně, do té výlohy furt koukali.“ (Bohemian Coffee House)

Prošli jste někdy celou Třídu 9. května od shora až dolů? Přesně v této ulici totiž sídlí ti, o kterých si budeme dneska povídat. Když půjdete od náměstí směrem ke světelné křižovatce, jako první můžete natrefit na knihkupectví Papírová loď. Traduje se, že v tomhle kouzelném obchůdku dokáží sehnat jakoukoli knížku, kterou si vymyslíte! Asi o tři sta metrů směrem z kopce dolů, však stále ve stejné ulici, si už z dálky všimnete černobílé cedule Bohemian Coffee House. Tohle místo je moje asi nejoblíbenější v našem městečku, protože jejich lahodná káva je úplný balzám na duši. A když už si myslíte, že všechny obchůdky jsou za vámi, na samém konci objevíte bezobalový obchod Násypka. Ale ještě než vstoupíte, slyšíte za sebou cinkot skleniček. To je jen paní, která s taškou plnou zavařovaček právě přebíhá silnici a míří přímo za vámi do stejného obchodu.

No a to jsou oni! Majitelé těchto obchůdků, kteří jsou naši lokální patrioti, se rozhodli, že se nechtějí vydat cestou konkurenčního boje, nýbrž naopak. Zvolili cestu spolupráce, přátelství a společného rozvoje. Proč také mezi sebou bojovat, že? Pomalu každý den se potkávají a vlastně se všichni znají. Spojili tedy síly dohromady a vytvořili projekt vzájemné podpory.

„Když tady žiju a vychovávám děti, chci, abychom tu něco měli. Něco, co je hodnotné, něco hezkého. A tím že se vzájemně podpoříme, to tady budeme dál rozvíjet. Přijde mi, že jsme všichni v dnešní době zahleděni do svého a jako společnost jsme takový zamračený. Každý si hrabe na svém písečku. Mně se líbí, že tímhle projektem můžeme všem ukázat, že nejde jenom o konkurenční boj, a že to jde dělat úplně opačným směrem, bez toho, aniž bychom chtěli druhého potopit“ (Násypka)

A co tento projekt znamená pro Vás?

  • Nově si můžete v knihkupectví Papírová loď zakoupit poukazy, jak do kavárny, tak do bezobalového obchodu. A jako zástupce zero waste životního stylu, vám brzy mohou nabídnout balíčky s produkty pro bezobalovou domácnost z Násypky.
  • kavárně, za již zmiňovanou výlohou, najdete vystavené knížky se sportovním tématem nebo s tématem kulinářským. Taktéž na pultíku u kasy nepřehlédnete poukazy do Násypky nebo Papírové lodi. A když se ještě trochu rozhlídnete, všimnete si naplněných sklenic oříšky či ovocem nebo také balíčků se zero waste zaměřením.
  • Bezobalový obchůdek vám nabídne poukazy do Bohemian Coffee House a do Papírové lodi a také široký výběr knih obsahujících zero waste tématiku.

„Původní nápad vznikl ze strany Bohemian, které nás kontaktovalo s tím, jestli nechceme něco takového zkusit. My vlastně nevíme, co z toho přesně vznikne. Zkoušíme dělat malé kroky. Nějakou vizi určitě máme, ale pokud to půjde jiným směrem, tak se nic neděje. Teď je důležitý tenhle okamžitý účinek, kdy se všichni podporujeme a nejsme v tom sami.“ (Papírová loď)

Nejde jim ale o to rozšířit svůj byznys, chtějí spíše o sobě dát vědět i lidem, kteří by se k jejich obchůdku za obyčejných okolností nedostali. Všichni tři mají totiž takové své bubliny zákazníků. Chtějí dát vědět, co vše u nás v Rumburku máme. Je to také, podle mě, skvělý nápad, jak obohatit naše město i ve směru turismu. Každý turista, který do Rumburku zavítá, si může odvézt třeba lokální kávu, výrobky z Násypky nebo podpořit místní knihkupectví.

„Vzájemně si pomáháme, protože někdy je to takový osamělý. Každý to, co děláme, děláme poprvé a někdy se nemá člověk na koho obrátit. Takhle si můžeme navzájem nasdílet své zkušenosti, které máme. Obzvlášť teď, když se dějí věci, které nikdo nikdy nezažil.“ (Papírová loď)

Na našem společném rozhovoru mi bylo řečeno, že budou moc rádi, když se někdo další přidá. Já se tedy přidávám svým článkem, protože mi to dává smysl. A já mám moc ráda lidi, kteří dělají něco, co ten smysl dává! Chtěla bych Vám, moji čtenáři, také popřát krásné a pohodové Vánoce. Ale před Novým rokem se ještě jednou u článku setkáme. Tak zatím napřečtenou!

Foto: Tereza Sobotková, Jiří Vlášek

Tagy