weby pro nejsevernější čechy

Právě zkouším bio limonády ISIS

„Naše značka se od roku 1989 nazývá ISIS po egyptské bohyni (patronce přírody), symbolicky pro náš cíl. Žít v souladu s přírodou.“

Limonády pije snad úplně každý. Já nejsem nijak velký fanda šíleně sladkých nápojů jako je Fanta, Coca Cola nebo Sprite, a proto se snažím hledat nějaké alternativy. Na limonády ISIS jsem narazila, kde jinde, než v rumburské Násypce. A tak jsem neváhala, čapla všechny čtyři příchutě a s cinkáním v tašce jsem odcházela domů.

Granátové jablko

Ještě než jsem lahev otevřela, protřepala jsem ji, aby se případné usazeniny rozmíchaly. Tohle dělám u každého pití,  už snad skoro automaticky. Po odšroubování víčka jsem se snažila najít nějakou vůni, kterou by nápoj mohl vytvářet, ale bylo to hledání neúspěšné. Vůně byla velice slabá a výrazně nevýrazná. Prvních pár doušků jsem trošku tápala, co za chuť vlastně cítím, ale po delší degustaci jsem zjistila, že to asi budou nakyslá jablka. Tato příchuť je jemně perlivá, což celkem oceňuji, protože „velké bublinky“ v limonádách moc nemusím. Jako plus beru i to, že není nijak přeslazená. Z etikety jsem vyčetla, že obsahuje vlastně jen něco málo třtinového cukru. A na závěr se s Vámi podělím i o moudro, které jsem taktéž našla na etiketě.

„Strom plodící granátová jablka (Punica granatum) se běžně dožívá několika set let. Jeho přirozená vitalita a stovky semen v každém plodu vysvětlují pověst granátového jablka jako symbolu plodnosti a věčného mládí od dob starověké Persie.“

mde

Ginger ale

Tak tahle příchuť je můj favorit! Ale asi nebude pro každého. Já zázvor přímo miluju snad na každý způsob, ale moc dobře vím, že to tak nemá každý. Líbilo se mi, že vůni zázvoru jsem cítila hned po otevření lahve. Zázvorová chuť už tak výrazná nebyla a už vůbec nebyla pikantní, jak píšou na etiketě. Pár minut po napití jsem ale cítila slabé teplo v krku, jako kdybych si dala slabounký zázvorový čaj. Zázvor je podaný spíše ve sladší formě a myslím, že jsem cítila i malinko tóny medu. Těšilo mě, že jsem se na etiketě nedočetla žádných cukrů jen těch, které se v přísadách, které nápoj tvoří, vyskytují přirozeně. Naopak mě trochu zklamalo, že je to jistým způsobem doslazeno právě jablky, která vlastně nikde nechybí. Tato příchuť je opět jemně perlivá.

mde

Zelený ledový čaj

Jako jediná z mnou zkoušených příchutí, je tato zástupce neperlivých. Zase jsem před otevřením promíchala a znovu se opakovala stejná situace s vůní jako u granátového jablka. Při ochutnání mi hned vyběhl na mysl klasický ledový čaj, který známe asi všichni. Cítila jsem chuť citrónů, ale jako celek byl tento ledový zelený čaj příjemně nasládlý. Na etiketě jsem našla informaci, že základ tohoto nápoje tvoří čaj, který je z lístků maté. Tak kdyby náhodou tu byl někdo víc znalý v čajích, než jsem já, tak Vám to třeba něco řekne. A opět nechybělo i moudro.

„Konfucius opěvoval čaj asi před 2 500 lety: „Uklidňuje mou mysl a osvěžuje mé tělo.“ Zelený čaj pochází z nefermentovaných lístků. Proto si uchovává zelenou barvu a do značné míry i hodnotné látky. Mezi čajovými znalci je zelený čaj velmi ceněný. Maté je nejoblíbenější druh čaje v Jižní Americe i díky svému výraznému nahořklému aroma.“

mde

Bitter lemon

No a nakonec tu máme příchuť Bitter lemon. Bohužel pro mě, to bylo obrovské zklamání. Citronové limonády celkově moc nemusím, ale nijak výhradně se jim nevyhýbám. A pokud k vám mám být upřímná, po prvním napití jsem zacítila chuť velice podobnou té, kterou cítíte, když se napijete železité vody. Citron jsem cítila jen zřídkakdy. Vlastně to bylo skoro jako obyčejná perlivá voda s kapičkou citronu. Ale opravdu jen kapičkou.

mde

Můžeme se pustit do shrnutí? Jako celek hodnotím limonády ISIS kladně, protože nejsou nijak přeslazené a jsou výhradně jen z bio produktů. Další plus je, že jsou ve skleněných lahvích, které jsou mimochodem i vratné! Pokud bych měla porovnat konkrétní příchutě, tak za mě byla nejlepší příchuť Ginger ale a jako nejslabší bych hodnotila Bitter lemon. Limonády jsem skladovala v lednici, což si myslím, že je asi nejlepší nápad, protože pak velice příjemně osvěží. A já si teď ještě skočím pro další zázvorovou limošku. Třeba se tam potkáme!

Tagy