weby pro nejsevernější čechy

Turistický vlak Trilex

Za absolutního nezájmu jakýchkoli médií či zástupců měst a míst, jichž se to týká, proběhla na Velký pátek 2. dubna 2021 první (polo)jízda nové vlakové linky T9.

Po dohodě Libereckého kraje a Ústeckého kraje jsou totiž nově zajištěny turistické vlaky Trilex z Liberce do Českého Švýcarska a zpět na trase Liberec- Varnsdorf – Jiřetín pod Jedlovou – Rybniště – Krásná Lípa – Zahrady – Panský – Brtníky – Mikulášovice. Vzhledem k dlouhodobě nepříznivé situaci a jednomu z opatření, nad nimiž zůstává rozum stát, nemohl pro svou premiérovou jízdu vlak vykonat jízdu v celém rozsahu. Překročil by nejen hranici okresu(ů), ale dokonce kraje. Tudíž vyjížděl ráno z Varnsdorfu…

Pro mne osobně další z důkazů, kam se postupně řítíme. Dlouhodobé úsilí, věnované zlepšení situace a podpoře turismu, se pomalu drolí a rozpadá, jako milion dalších oborů, profesí a tradic. Nic nesmíme, jen držet hubu.

Ono je to vlastně srandovní. Třicet kilometrů za hodinu. Za okny vlaku poskakují zajíci, postávají srnky, na stromech poposedávají dravci. Kupodivu cena jízdenky je stejná jako za autobus. Ale potenciál ten vlak prostě má. Za jiných okolností by třeba mohl posloužit i libereckým zájemcům o jízdu velikonočních jezdců… A jeho jízda je vymyšlena dost šikovně – v Krásné Lípě se potkává se spojem z Mladé Boleslavi do Rumburka (Os 6004), v Mikulášovicích se po příjezdu kříží soupravy U28 – jedna směrem do Děčína přes Německo (Os 5444), druhá do Rumburka (Os 5443). A mimochodem, Trilex pokračuje ve své jízdě dál jako spoj T2 přes Krásnou Lípu do Rumburka. *)

Takhle to dopadlo tak, že jsem byl na nádraží sám samojediný. Další dva pasažéři přistoupili v Krásné Lípě a jeden pak v Mikulášovicích-střed. Takže poznámka v jízdním řádu nabývá zlověstného významu: „Spoje linky jsou provozované v případě zajištěného financování„. Jak jsem totiž podiskutoval s posádkou soupravy – už dlouho to není o dopravě, ale o čekání na zázrak. A jak si asi mnozí všimli, můj osobní názor je, že ten nebude. Už nikdy. Tak mám aspoň super artefakt do svých sbírek – první jízdenku, vydanou na této trati.

*) Po konzultaci s Jirkou Rakem jsme se dobádali k tomu, že souprava je následně využita na lince T2, kde ale normálně jezdí vlaky ČD. Odjíždí z Mikulášovic 10:01, do Krásné Lípy přijede 10:31. Přičemž zdánlivě vynechá Rumburk a spoj 20972 dle jízdního řádu nepokračuje. Což je ale omyl, protože pod stejným číslem na druhém listu obrací, vyjíždí v z KL v 10:49 a končí v RBK 10:55. Prase aby se v tom vyznalo. Aby se navázalo na „vratný“ odpolední spoj, vyjíždí vlak 20973 z RBK v 15:26, Krásnou Lípu vynechá, v Mikulášovicích 15:58, a odtud pak jako 20974 v 16:01 do VDF, kde je v 17:00 (a snad někdy i do toho Liberce, kam by měl dojet 17:55).

Tagy