weby pro nejsevernější čechy

Jasná zpráva

Vzkříšení. Svátky jara. Naděje. Očekávání. Příslib.

Zvláštní, jak často (ne-li pořád) člověk žije ve lži. Poslední dobou se to stupňuje. Hledáme (nebo spíš hledají) mez, za kterou lze ještě jít, za kterou praskneme tak zoufale, že nebude následovat žádná reakce.

Jen opravdu maximální optimisté pořád očekávají, že bude líp. Že nějaké to zmrtvýchvstání přijde. Mnohokrát jsem tu naznačil, co si myslím já, a mnohokrát bohužel musel konstatovat, že mé chmurné vize k mé pramalé radosti vycházejí. Takže to shrnu ve zkratce a jasně – hovno bude. Tedy vlastně nebude. Nejpozději ve středu, čtvrtek po Velikonocích očekávám první zprávy, jak jsme se utrhli ze řetězu, jak čísla skáčou nahoru a že všechny sliby byly chyby a o rozvolňování nemůže být ani řeči. Přes nedělní sliby a definitivní prohlášení (takových už jsme zažili až až). Ono nahrazení nouzového stavu pandemickým zákonem bude ještě větší průšvih, než by se dalo čekat. Jednak to bude my nic, my muzikanti – to oni (ministerstvo a hygiena), jednak jsou tam věci, při jejichž čtení se normálním lidem musí ježit všechny chlupy na těle.

Předzvěsti v podobě ministerského vyhrožování národu, že pokud se nebudeme vzájemně udávat, když nefunguje trasování a podobné krávoviny, ničeho se nedočkáme. Roční žvanění o tom, že prioritou jsou žáci a studenti zpět ve škole, s průběžnými a nikdy nenaplněnými termíny, a s pohrůžkou, že když se budeme chovat tak, jak se chováme, tak stejně zůstanou doma. Dovede si někdo představit, co z nich bude, když od první třídy znají své spolužáky a učitele jen on-line, z obrazovky? Jak budou reagovat bez fyzického kontaktu, sociální interakce, osobní zkušenosti, až dojde k ukončení školní docházky a nástupu do pracovního procesu? Co všechno se zařadí k seznamu zaniklých řemesel, protože při domácí výuce nikdo nevezme cihlu do ruky, nevyleze na střechu, neřízne skalpelem?

Neustálé náznaky toho, že „normál“ přijde s COVIDpasem, ať už ho kdokoli nazývá jakkoli. Jediné, čeho se tím docílí, bude další rozčlenění společnosti. Na nadlidi a podlidi. Praktický význam to mít nebude, protože k opakovaným nákazám dochází už teď, vakcína nevakcína. Směřuje to jen k tomu, že část lidí nebude smět za kulturou, na sport, možná ani do hromadné dopravy ne. Tudíž skončili jsme, jasná zpráva (v nadpisu). Nejsem očkován proti klíšťatům. Nikdy jsem se nenechal očkovat kvůli chřipce. Zůstanu konzistentní. Ne proto, že bych podléhal bludům o čipech v mozku nebo záměrně vkládaných parazitech. Prostě jen věřím tomu, že na něco umřít musím. A lámat si s tím hlavu? Znám člověka, co mu nebylo dobře, měl podezření a volal obvoďákovi. „Hlavně mi sem nechoďte a zůstaňte doma!“ Tak byl doma 3 týdny, a po nich prudké zhoršení, test, pozitivita. Takže buď inkubační doba mimo rámec, nebo se nakazil nějak sám doma. A obvoďák? „Když jste pozitivní, tak máte neschopenku, a po 14 dnech můžete do práce, kontrola už není nutná.“ A taky znám člověka, který druhý den po očkování upadl do bezvědomí, kolegové mu zavolali záchranku a dozvěděli se, že u některých je to běžný příznak a přejde to. Výjimky. Určitě. Ale fakt to řešit nebudu.

Je to jak s tím masem a chlastem, co mi doktoři zakázali. Na to taky kašlu. Takže jsem přestal naklikávat události na FB, protože za a) – nebudou, za b) – až budou, nedostanu se na ně. A nejen to. Odlikeoval jsem spoustu institucí, spolků a organizací, které jsem roky pracně dohledával při úsilí zjistit, co se tady v regionu kde kdy bude dít. Je to najednou zhola zbytečné. Virtuál mě nezajímá. Stream je mi ukradený. Stejně jako lidé, se kterými už nemám nic společného. A kteří jsou vyvaleni z toho, že jsou pro mne unfriendly.

Prostě začínám končit. Nechodil jsem do divadla, na koncerty, na vernisáže, za sportem celé roky. A nebudu zas. Byla to hezká epizodka, ale co nadělám. Však oni vstanou noví bojovníci. Už teď jsou místa, kde je i v tomhle čase za dveřmi plno. Náznaků, jak jsem postradatelný, bylo už takhle dost. Je na čase se podle nich zařídit. Tohle je vhodná příležitost. Stejně lidi nenávidím. A jiné řešení nevidím.

Nechci situaci zlehčovat. 27 tisíc. Je to hodně, nebo málo? Nepřísluší mi soudit. Jen se člověk musí smířit s tím, kolik lidí, které znal osobně, už není. Sedím doma a promazávám fotky (většina stejně za nic nestojí), když už nemůžeme pořádně ani ven (a chodit stále dokola po stejných místech je pro mne k zbláznění). Defilují přede mnou hojně ti, kteří jsou mrtvi. Ať už tak, že „jen“ zmizeli z mého obzoru, nebo opravdu ti, o nichž se člověk během posledního roku dozvěděl, že je už nikdy, ale opravdu nikdy nepotká. Ale zastavit kvůli tomu žití? Zcela zničit svět, jak jsme ho znali?

Aktualizace 6. 4. 2021:

Nouzový stav se tedy údajně prodlužovat nemá, skončí v neděli 11. dubna 2021 a od pondělí se budeme řídit tzv. Pandemickým zákonem. Jsem jen hloupý vlk, a potřeboval bych tedy vysvětlit, jak je možná, že vicepremiér jménem vlády sděluje, že  „Obchody s dětským oblečením a obuví, papírnictví, čistírny, prádelny, zámečnictví či farmářské trhy se otevřou 12. dubna. Zoologické a botanické zahrady budou moci také od tohoto data obnovit provoz ve venkovních prostorech. Naplnit budou smět 20 procent kapacity.“, když dle dikce onoho zákona „Ministerstvo zdravotnictví (dále jen „ministerstvo“), krajská hygienická stanice nebo Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „krajská hygienická stanice“) může za účelem likvidace epidemie COVID-19 nebo nebezpečí jejího opětovného vzniku nařídit mimořádné opatření, kterým přikáže určitou činnost přispívající k naplnění uvedeného účelu, nebo zakáže nebo omezí určité činnosti nebo služby, jejichž výkonem by mohlo být šířeno onemocnění COVID-19, anebo stanoví podmínky provádění takových činností nebo poskytování takových služeb.“ Jak může vláda projednávat „uvolnění ekonomických aktivit“, když dle nového zákona to není v její kompetenci? V zákoně je pouze formulace „Mimořádná opatření podle § 2 nařídí ministerstvo nebo krajská hygienická stanice po předchozím souhlasu vlády.“, nikoli že vláda sama rozhodne. A už jen opravdu malý detail. Na základě čeho se stanovuje kapacita ZOO, v čem má takový blábol oporu?

Aktualizace 10. 4. 2021:

Opravdu, ale opravdu je tu ještě nějaký idiot, co si myslí, že se něčeho dočkáme? Teď už jen jak vrátit do hry zákaz pohybu mimo okres. Viva la Brasil!

A ještě jednou během stejného dne. Viz výše. Nadlidi a podlidi. Bez bumážky se ani neuprdneme. Trest za to, že se člověk choval a chová tak, že se nenakazil a nakazit nehodlá.

Aktualizace 11. 4. 2021:

Už je to tady, už je to tady!

Aktualizace 12. 4. 2021:

K tomu už se fakt nedá nic psát. Nejde to komentovat, nejde o tom nic vymyslet. Prostě jen únava, rezignace, vztek. Už navždy.

Aktualizace 16. 4. 2021:

Inu, čert ví, kde je pravda, a jak to vlastně bylo. Ale takhle to vypadá, že se blázen pustil do plánování a organizování, složitě vyjednával podmínky, hledal možnosti, dělal ústupky, snášel úředníky a dokonce našel zájemce, ochotné se přes to všechno účastnit (v ceně vstupenky PCR test). A nakonec si v médiích přečte, že mu ministerstvo dalo stopku. Konec, šlus, ende. Byl by údajně viníkem další vlny a měl na svědomí spousty mrtvých. Hmmm. Tak mě jenom napadá – jak složité by bylo dohledat všechny aktéry před časem tolik populární letní hostiny na Karlově mostě a zjistit o nich, kolik z nich zemřelo, kolik ve svém okolí spustilo Sodomu Gomoru a nakazilo své rodiny, přátele a celé fabriky? Nebo kolik je nemocných a hospitalizovaných herců, kteří po Českých lvech pokuřovali otestováni venku na chodníku? Prostě je to jen „Nikam nepůjdeš, doma budeš!“

Aktualizace 1. 5. 2021:

Už dlouho jsem si dal pauzu, snažím se raději nic nečíst, neposlouchat, nesledovat a už vůbec si zakazuji přemýšlet. Ale dnes jsem neodolal, ač předpokládám, že spousta lidí nebude souhlasit. Rozhovor na iDnesu s psychologem, který mi kápl do noty:

Můžeme o dopadech pouze spekulovat. To, co se událo a stále se děje, je z hlediska zaváděných opatření celospolečenský experiment, jehož výsledky budeme zjišťovat ještě dlouhou řadu let. Děti, a jsou jich pravděpodobně tisíce, doslova ztratily rok a půl svého života. Hrozí problémy se vzděláním, později i s kvalifikací, sociální uplatnitelností a spokojeným životem obecně.
Mezilidské vztahy jsou pouze pamětí na zážitky s danou osobou.
Projeví se symptomy úzkosti, deprese, ale především vyčerpání.
Nikdy nic nebude jako dřív. Je to podobné, jako když vložíte železnou rudu do tavné pece. Silné se posílí, zbytek shoří.

Bohužel, já shořel. A rád bych všechny upozornil, že do mrtvol se nekopá.

Aktualizace 3. 5. 2021:

Znáte to rčení o úhlu pohledu? Že pro někoho je sklenice z půlky plná a pro druhého z půlky prázdná? Já nevidím výhody covid pasu. Já vidím prachsprosté vydírání. A skutečnost, že budu velmi tvrdě potrestán za ten omyl, že byl, zůstávám a chci zůstat zdravý. Budu podčlověk, co nebude nikam smět. A to se v tom článku píše dokonce i o dopravě!

Aktualizace 14. 5. 2021:

To snad ani komentář nepotřebuje. Čtvrtina:

Aktualizace 14. 6. 2021:

Tak jo. Už dlouho v diskuzích zaznívá, že to, co oficiální kruhy v době prvního vyřčení hanlivě označovali za hoax a žalovatelnou urážku, stalo se a dál se stává po pár měsících neoddiskutovatelným faktem. Ovšem že si nakonec v médiích opravdu přečtu tohle, to jsem nečekal:

Ochrana okolí není podle odborníků vhodným důvodem k tomu, aby se člověk nechal naočkovat. I lidé s vakcínou se totiž mohou nakazit koronavirem nebo se stát přenašeči a covid dále šířit.

Přesvědčení, že podstoupením vakcíny chrání očkovaní lidi kolem sebe začal šířit v lednu bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný. „Tím, že se naočkuji, tak nemohu dostat nemoc. To není žádný legální problém. To je fakt. Proto jsem se nechal naočkovat, proto nemohu dostat nemoc. To mě samo o sobě bonifikuje, protože neonemocním a nemohu nakazit nikoho jiného,“ tvrdil.

„Když jste naočkovaní, nedostanete chorobu, a tudíž nemůžete nakazit nikoho jiného. Když jste naočkovaní, tak se nemůžete stát infekčním, protože tu nemoc nedostanete,“ prohlásil exministr.

Toto tvrzení potvrdilo o měsíc později také ministerstvo zdravotnictví. „Očkováním chráníte i osoby kolem sebe, které prozatím očkovány být nemohou, čím méně je v populaci osob, které se mohou nakazit, tím méně se nákaza šíří,“ stojí v únorové odpovědi resortu na žádost o poskytnutí bližších informací ohledně vakcinace.

I očkovaní lidé však mohou virus dále šířit. Sami totiž mohou onemocnět, ačkoliv vakcinace jim může zajistit mírnější průběh. Naposledy v pondělí v pořadu Rozstřel to potvrdil i Blatného předchůdce na ministerském postu, epidemiolog Roman Prymula.

Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky není nákaza po první dávce vakcíny výjimečná. … Lidé, kteří obdrželi svou dávku vakcíny, se také mohou stát přenašeči viru. Nedokážou si totiž poradit s virem, který se dostane na sliznici horních dýchacích cest, jak dříve uvedla imunoložka Jiřina Bartůňková.

Pro očkované by tedy dále měla platit povinnost dodržování protikoronavirových opatření, jako je například nošení respirátoru nebo povinné testování při cestování.

Při vědomí tohoto rostou pochybnosti o tom, zda se nechat očkovat dává v tomto případě smysl. Netýká se to rizikových lidí, tedy těch, kterým v případě nakažení hrozí vážný průběh nemoci. Ale loňský vývoj nákazy ukázal, že v 80 procentech případů byla bezpříznaková či nanejvýš s několikadenními vysokými teplotami. Drtivé většině lidí tedy vyloženě covid neublížil. A ten, kdo si prošel nákazou, má protilátky a očkovat by se také vlastně nemusel.

Aktualizace 3. 7. 2021:

Tenhle příspěvek na iDNESu snad ani nepotřebuje komentář. Hlavně že je nutné se rozdělit na nadlidi a podlidi:

Aktualizace 11. 7. 2021:

Začínám se poslední dobou setkávat s tím, že ti, s nimiž jsem ještě schopen komunikovat, docházejí postupně k názoru, který mám já víc než dlouhodobě (jak je snad z tohoto i předešlých textů znát). Přes léto si užijte, v září jedeme nanovo. Optimisté myslí, že snad až do voleb, ale vzhledem k probíhající mediální masáži si myslím, že nejpozději nástup do škol to jistí. Opatření, omezení, výjimečný stav. Co na tom, že se občas píše, že nové mutace jsou sice supernakažlivé, ale nikdo po nich nemarodí. Ale dnes, dnes jsem se musel několikrát podívat do kalendáře, jestli je nebo není apríl. Opravdu to někdo myslí vážně? Opravdu seriozní média tohle zveřejní? Ano, postupně se nám mění význam slova hoax – pokud se totiž týká (týkal) COVIDu, nemalé procento kritizovaných a „lživých“ zpráv se totiž stala skutečností a pravdou v řádu dní či týdnů. Bude se podlidem zakazovat chodit do práce, k lékaři a do přírody?

Je tady etická, právní a morální otázka. Omezíme se kvůli těm, kdo se nechtějí očkovat?

Aktualizace 14. 7. 2021:

A už je to nenápadně tady. „Analytici“ prorokovali, že do voleb bude klid, že si v rámci kampaně si nic netroufnou. A ono to začíná vypadat naopak, že do voleb dostaneme ještě pořádně a mnohokrát po čuni. Už se začíná mluvit o nouzovém stavu. A tahle hláška fakt stojí za to – stanovit podmínky vstupu vázané na testování nebo očkování, v souvislosti s obchody. Vůbec to není vydírání…

Aktualizace 27. 7. 2021:

Nač jsem se to ptal o pár řádek výš? Slovo hoax ztratilo význam (citace z dnešních médií v souvislosti s otevíráním očkovacích stanic bez registrace):

Aktualizace 5. 8. 2021:

To už ani nemá smysl komentovat. Vzpomene si ještě někdo na to, jaká hysterie se zvedla při protestech, poukazujících na hrozící vyloučení části populace z běžného života? Že nesmysl, že nehrozí, že přehánění. Pomalu, plíživě. Za chvíli to bude o zákazu cestování hromadnou dopravou, o zákazu vstupu do obchodů. Dennodenní masáž, co nám hrozí a jak odpírači budou v bolestech a hromadně umírat, proti tomu stálý pokles zjištěných případů. Na jednu stranu snaha protlačit očkování takřka už u embryí, na druhou stranu přiznání, že 30-50 % nadlidí se stejně může nakazit, protože je to nechrání. Ze slovníku zmizelo slovo nemocný, operuje se jen s pojmem nakažený. Snad proto, že nikomu z těch pozitivních nic není, bez ohledu na to, jestli opíchaný je nebo ne? Jednou hubou řeči o tom, že hladina protilátek není směrodatná, nezaručuje ochranu a je NUTNÉ se nechat očkovat, toutéž hubou argument, že senioři po druhé dávce po půl roce nemají vůbec žádné protilátky a tudíž nejsou chráněni, proto potřebují třetí dávku. Čtvrtou, padesátou, tisící… Co když se náhodou ten interval bude zkracovat, a nakonec bude vyžadována aplikace denně? Reklamní kampaň se postavila na sloganu „udělejte tečku“. Hele, mám pocit, že se to nějak nepovedlo. A není to vinou těch, co se masáži vyhnuli. Ohánění se tím, že očkování je správné, že je tu s námi dlouho, že funguje – ach ano. Jsme proočkovaní a ty nemoci zmizely, protože je nikdo nedostal.

V opatřeních se už nikdo nevyzná, s jejich kontrolováním si nikdo dávno hlavu neláme, ale všeho do času. Nebude se čekat na volby. Děti nastoupí do škol, začne podzim a respirační onemocnění se rozjede. Tak si nechte píchnout genetický experimentální lektvar a vyražte na demonstraci proti geneticky upravené kukuřici.

Aktualizace 30. 8. 2021:

Aktualizace 16. 9. 2021:

Člověk by řekl, že proti reklamám otupěl. Nebo že když někdo udělá jasnou kravinu, poučí se. Ani jedno není pravda. Ještě jsem jakž takž zkousl reklamní kampaň na TEČKU, i když jsem od té doby přestal mít rád Táborského. Trochu mne rozhodila druhá vlna kampaně, když jsem se dozvěděl, že ti, co se vzpírají očkování, mohou za to, že děti musí nosit kryty na ksicht ve školách. Ovšem to, co jsem uslyšel dneska v několika variantách z rádia, to mne vede k tomu, že snad opravdu začnu poslouchat Spotify místo těch éterových sraček. Volně bych totiž slogan z reklamy parafrázoval: Skoncujte s trapnými debilitami. Udělejte tečku za slibovanou tečkou, protože je čím dál jasnější, že žádná nebude. Copak nikdo nevidí, že od začátku propagované vyjádření je totální nesmysl?

S velkou slávou vymyšlené testování na začátku školního roku mělo několik děr a trochu se vymklo z rukou. Metodika vůbec nemyslela na ty, kdo nastoupí do školy se zpožděním, ať už kvůli jakékoli nemoci, nebo po prodloužené dovolené rodičů. A hlavně se zaměřila na děti, nikoli na učitele. První čísla ještě odpovědným utekla, další dvě kola už se podařilo zašlapat do země a nikdy čísla srozumitelně nebyla ukázána. Tohle je blábol:

A tohle je už úplný výsměch: