weby pro nejsevernější čechy

Pozvánky? Nebudou.

Máme tady jeden takový ošklivý, nepěknou věc. Aktuálně čím dál častěji slýcháme, že se vracíme do NORMÁLU.

Ať si o mne myslí kdo chce co chce, domnívám se, že ti, co tohle hlásají, mají neuvěřitelně krátkou paměť. Normál před rokem a něco vypadal přece zcela jinak, než kádrování, které je nám státem nařizováno. Bohužel si myslím, že návrat do bodu nula je nemožný. Proto i tenhle web už nikdy nebude stejný, jak býval. Z mnoha důvodů, z mnoha hledisek.

Pamatuje si ještě někdo, kdy tu byla běžná zpráva o standardně proběhlé akci? Už ani sám nevím. Pár záchvěvů loni v létě, dozvuky na podzim. Absenci textů jsme se pokoušeli vyřešit příspěvky „externistů“, kteří vždycky mocně slibují, jak redakci zahltí, a je to z toho tradičně prd. Nebo recenzemi knih, z čehož zbylo jen pár předsmrtných záchvěvů a nesplněné očekávání. A hlavně se tak nějak všichni někam vypařili. Na sever, a tak. A lepší už to nebude. Akce (ne)budou. A na pozvánky, tak jak tu bývaly k nalezení do jara roku 2020 a pak chvilku v již zmíněném létě a na podzim, na ty laskavě zapomeňte.

Týdny, měsíce, roky jsem sbíral kontakty, hledal cesty a snažil se sledovat organizátory akcí, kulturní instituce, galerie, muzea, expozice, divadla, a čert ví, co ještě. Abych věděl, co se kde šustne. Co se kde bude dít. Je to pryč. Všechno. Stačilo pročistit oblíbené v prohlížeči a dát „pár“ dislajků ve FB. A je klid.

Nebudu už pátrat, sbírat plakátky a hledat termíny. Nehodlám se podílet na propagaci akcí, kam smějí jen někteří. Nechci s tím mít nic společného.

Nicméně aby bylo jasno, to už byla jen poslední kapka. Spěl jsem k tomuhle posunu celou dobu nekončících lockdownů. Sedě doma si totiž člověk postupně začne uvědomovat, že nic. Už jsem se k tomu za tu dobu párkrát vyjádřil, nemá smysl se v tom patlat zas a znovu. Stručně a jasně – koho to kdy zajímalo, komu to poté chybělo, kdo se staral? Takže – NIC. Ztratil se smysl, zájem, chuť. Přízeň zachovám jen několika stálicím, které posílaly zprávy „odjakživa“, nepolevily ani během pandemie a pokračují dál. Aktivně už ale hledat nebudu. A asi ani chodit. Taky už není proč. Čas nezastavíš. Už přišli noví. Mladí. Ale to budou sekáči, pánové! Ne jako já. Ti se nezakecají… Notabene už se leckde jmenovali autorizovanými a takřka výlučnými fotografy. Takže co já bych tam dělal…

Aktualizace 29. 6. 2021:

Kolikrát už jsem si říkal, že se nebudu k mnohým věcem vracet, že to prostě nechám být, že to (nic) nemá smysl. A ke své smůle to takřka vždy nejsem schopen dodržet.

Jo, ŠnekRace ve Chřibské mi nikdy nevyšel, vždy se to tlouklo s jinými termíny. Teď jsem o něm ani nevěděl. Jen pár „známých“ na FB nasdílelo cvak telefonem, že na něm byli. Takže to bych snad i pominul. Ovšem když si přečtu v pondělí odpoledne, že „v sobotu a v neděli na našem rumburském stadionu za našeho pořadatelství konal Krajský přebor LKAS mladých vícebojařů – sedmiboj žákyň a devítiboj žáků“? Myslel jsem, že FB slouží k rozhlašování akcí, k jejich propagaci, ne k oznámení „Bylo, dobře, že jste tu nebyli!“ Hned vzápětí „Dnes pořádáme OLYMPIÁDU PRO ATLETICKÉ KROUŽKY SOS SEVER – na stadionu budou závodit děti z atletických kroužků, REPREZENTANTI Z OBCÍ A MĚST – Dolní Poustevna, Mikulášovice, Lipová, Velký Šenov, Staré Křečany, Jiříkov, Vilémov a Jiřetína pod Jedlovou.“ Už po několikáté bude na Riu letní hudební fest. Asi tak jako ŠnekRace. Nikdy jsem na něm nebyl. Protože hodí-li mi někdo pozvánku na událost na FB, není to zdaleka totéž, jako když napíše „Přijďte, jsme na vás připraveni, rádi vás uvidíme.“ Což se mi stávalo s Eastern Tunes, kterého bude už také několikátý ročník. Letos už zas beze mne. Protože žádná pozvánka neexistuje. Ono je to asi v podstatě dobře, protože by se na těch všech akcích mohl najít někdo, kdo by si chtěl povídat. A to je pro mne opravdu čím dál větší problém. Jak někomu jasně a definitivně vysvětlit, že lidi nenávidím a nestojím o ně?

A o čem to byla už minule řeč? Aktuálně je vstup vlastně kamkoli limitován:

Při příchodu musí všichni diváci prokázat splnění jedné z následujících podmínek vstupu

    • doložit negativní RT-PCR test starý nejvýše 7 dní,
    • doložit negativní POC (tzv. antigenní) test starý nejvýše 72 hodin (lze prokázat potvrzením zaměstnavatele o provedení samotestu či čestným prohlášením),
    • doložit prodělání laboratorně potvrzeného onemocnění covidem-19 v době ne delší než 180 dnů přede dnem konání akce,
    • aplikaci alespoň první dávky očkování proti covidu-19, přičemž od této dávky musí uběhnout nejméně 22 dní, v případě aplikace jednodávkové vakcíny musí od této uběhnout nejméně 14 dní.

Aktualizace 15. 8. 2021:

Vážně jsem si myslel, že nebudu znovu a zas vstupovat do stejné řeky. Vůbec mě to netěší, vracet se k něčemu, co jsem považoval za vyřízené. Jenže mě nasere vždy někdo další, nový…

Jak jsem slíbil, pozvánky skončily a dávno na webu nejsou (i když, jak jsem měl nechtěnou možnost si ověřit, někteří si dosud nevšimli). Místo toho jsem měl teď takový záchvěv, že tedy občas, výjimečně, když něco, hodím nalezený plakátek či objevenou pozvánku na FB. Jenže ouha. Stále vylepšování ksichtoknihy dospělo tak daleko, že mi aktuálně neumožní cokoli cizího nasdílet. Zmizela volba Na stránku, k dispozici je pouze Ve skupině. Nehodlám to řešit, hledat nápovědu, která stejně většinou nepomůže, pídit se. Jednodušší je plakát stáhnout a pak ho vložit jako běžný příspěvek. Bohužel se tím ztrácí návaznost na původce, což, jak jsem s překvapením zjistil, je mnohdy víc než na škodu.

V posledních dnech jsem na FB nahrnul řadu takových upozornění na akce v okolí. Naposledy. Smršť debilních, vulgárních, mimózních a agresivních komentářů mi vyrazila dech. Pokud mi někdo z organizátorů vyčítá, že jsem nepatřičně upravil plakát, mohl by si uvědomit, že by to třeba bylo na místě, kdyby mi ho on poslal (což léta takřka nikdo nedělá). Jenže „obrázek“, který jsem zveřejnil, jsem náhodou nalezl na webu jedné z dotčených obcí. A neměl tušení, že vypadal nějak jinak, že s ním někdo něco dělal. Pokud se někdo rozčiluje nad tím, že obec zveřejnila podmínky konání akce a já je převzal a zveřejnil? Ano, mé stanovisko je snad z předchozích řádků jasné. Ale nic s tím nenadělám. Je to momentálně povinnost každého organizátora, byť soudy opatření shazují jak na běžícím pásu. Je na každém, jak k tomu přistoupí – zda organizátor regulérně dopředu upozorní, co bude, zda se návštěvník rozhodne někam jít. Já tudíž mlčím a nikam nelezu. A snažit už se nebudu, hledejte si kde chcete co chcete.

Víte, jak mi tuhle řekla jedna mladá dáma – „Vyser si voko“. Pokud se vám to nelíbí, je jednoduchá volba. Nesledovat, dát ban, starat se jinde a jinak. Ono tady už stejně nic ke čtení není a ani nebude. Znovu strkat čumák do hovna nehodlám, takže šlus, ende, konec. Sám od sebe už ani takhle postupovat nebudu. Tisková zpráva je tisková zpráva, víc ani ň. Tím končím, tvá Máňa.

Aktualizace 5.3.2023:

Opravdu jsem si nemyslel, že se k tomu ještě budu (z)vracet. Jenže – jak si bystřejší dozajista všimli, jsem tu sám. Ostatní už jsou nikoli v Mexiku, ale naseveru.net, na výběžek tak nějak serou. A seru na něj i já, protože v okamžiku, kdy mi někdo vzkáže, jak je možné, že jsem si dovolil dorazit na veřejnou akci, kam mě nikdo nezval a bez povolení na ní fotit, není jiné cesty.