weby pro nejsevernější čechy

Výstup na vrchol Hrazený (608 m.n.m.) [TIP NA VÝLET]

 

ilustrační foto – Anička Doušová

Na velkošenovském náměstí se od turistického rozcestníku vydáte po zelené značce do Leopoldova k Černému rybníku, kde se nabízí koupání. K podotknutí je fakt už dvojího protrhnutí jeho hráze. Poprvé v roce 1797 a pak při průtrži mračen 1. srpna 1896. Pokračujete po zelené turistické značce do obce Staré Hraběcí a dále stoupáte do vesničky Knížecí. Tady na konci obce u posledního stavení (č.p. 1) stojí velmi starý pomníček, letopočet neznámý. Odhaduje se, že pochází z roku 1400, kdy patřilo Knížecí pod klášter Doxan u Litoměřic.

Odtud stále po zelené dojdete k rozcestníku, kde je na levé straně odbočka na vrchol Hrazený, přesněji na Valskou skálu. Tam se u Bienertova kříže s částečným výhledem do krajiny nachází vrcholová knížka, do níž se lze zapsat. Toto místo bylo oblíbeným cílem ing. Bienerta s turisty, po kterém je také kříž pojmenován. Samotná cesta ze Šluknova od kostela k Bienertovu kříži byla vysvěcena farářem ing. Teplým v září r. 1992.

Na Hrazeném se napojíte na červenou značku, která vede bývalým lesoparkem k taktéž bývalé chatě (restauraci) na úpatí kopce. Dále půjdete po červené do obce Kunratice, Karlova údolí (s bývalým lázeňským hotelem a gondolovým rybníkem) a Šluknova. Tam náš „tip na výlet“ končí. Popisovanou lokalitu najdete na turistické mapě číslo 13.