weby pro nejsevernější čechy

Dámská a dětská burza oblečení

Máte taky ve skříni takový ty fakt pěkný džíny, který sice už neoblíknete, ale fakt se vám líbí? Já jo. A přemýšleli jste někdy, proč je tam vlastně furt máte? Já jo. Oni tam zkrátka leží jen tak, beze smyslu. Bylo mi líto je vyhodit, takže jsem přemýšlela, co s nimi. A také jsem na to přišla! V Rumburku v kulturním domě se dvakrát ročně koná dámská a dětská burza, kterou organizuje Andrea Bartůňková spolu se svými dobrovolnicemi.

„Burzy vznikly, protože jsem chtěla naplnit svou potřebu, kdy jako matka jsem chtěla přísun oblečení pro děti a jako ženská pro sebe. Nepotřebovala jsem ho nové a zároveň jsem chtěla šetřit zdroje.“ svěřila se nám organizátorka Andrea Bartůňková.

Úplně první burza oblečení se konala také v Rumburku, ale v prostorách Tančírny Balahala v roce 2018. Byla sice ve skromnějším okruhu kupujících i prodávající, zato shledala obrovský úspěch. Z toho důvodu se Andy rozhodla oslovit Dům kultury Střelnice Rumburk, který disponuje většími prostory, a uspořádat burzy ve větším měřítku. Dům kultury nabídku uvítal a již čtvrtým rokem poskytuje akci velkou podporu, které si pořadatelky velmi váží.

Těchto akcí se můžete zúčastnit ze dvou možných pozic. Jako kupující, který se v daný den a daný čas přijde porozhlédnout, co by se v jeho šatníku mohlo vyjímat. Nakoupit se zde dá za velice přívětivé ceny a zároveň máte možnost dát nový život kousku oblečení, které by původnímu majiteli ve skříni už pouze leželo. Vzniká tak koloběh udržitelného nakupování, kdy se oblečení koupené na burzách již nemusí „znovu vyrobit“.

„Burzy, sekáče, bazary a celkově věci z druhé ruky mám ráda. Rumburské burzy nejsou výjimkou! Nejlepší je na tom fakt, že seženu něco „nového“ ale vlastně to nové není. Tím šetřím materiály, energii, práci lidí, které by na ten daný kus byly spotřebované.  A oblečení, co mně udělá radost, je pro někoho už nepotřebné neboli odpad a vyhodil by to. Je to pěkný koloběh.“uvedla zákaznice Klára.

Druhá z možností je vytřídit si svůj šatník, oblečení vámi nepoužívané přinést na burzu a za poplatek 50 Kč se zúčastnit jako prodávající. Oblečení by samozřejmě mělo být v dobré kvalitě. Pro bližší informace o průběhu najdete kontakt na Andy Bartůňkovou přímo na letáčku.

„Za mě je to skvělá akce, na kterou se vždy moc těším, jak jako zákazník, tak jako pomocník. Vždy si tam nakoupím krásné kousky oblečení za úžasné ceny a ještě s dobrým pocitem. Vidím v tom obrovský smysl.“prozradila nám dobrovolnice Kristýna

Jako přidanou hodnotu lze považovat příležitost oblečení i darovat na dobročinné účely předem určené instituci. Opět by v tomto případě nemělo být oblečení staré a ušmudlané.

„Při každé burze oslovím nějakou instituci v našem výběžku a domluvím „spolupráci“. V tom smyslu, že oni si řeknou, o co mají především zájem, a to je potom uvedeno na letáčku burzy.“dodalaorganizátorka Andrea Bartůňková

Nebo můžete spojit všechny možnosti dohromady! Přispět na burzu svými nenošenými kousky oblečení, nakoupit si kousky nové, které váš šatník oživí a zároveň něco darovat potřebným. Za mě je to opravdu krásná akce, která se přizpůsobuje modernímu pojetí nakupování oblečení tzv. slow fashion. Ale o tom zas někdy jindy!

Tagy