weby pro nejsevernější čechy

Za rozhlednou Weifberg [TIP NA VÝLET]

Nedaleko Mikulášovic se nachází rozhledna stojící na německém vrchu Weifberg. Trasa, měřící deset kilometrů, není náročná a stojí za projití.

ilustrační foto – Jakub Trmal

Náš tip začíná u vlakového nádraží Mikulášovice střed, kam se o víkendu dostanete vlakem z Rumburku nebo ve všedních dnech autobusem na mikulášovické náměstí, odkud to je na nádraží cca. 500 metrů. Z nádraží se vydáte po neznačené trase vedle kolejí směrem na Rumburk. Za okamžik se napojíte na žlutou turistickou trasu a cesta vás zavede kolem koupaliště nahoru k lesu. Zde přejdete křižovatku a půjdete stále rovně po žluté značce dolů úvozem a lesem až dojdete na státní hranici se Spolkovou republikou Německo. Po přejití hraničního přechodu se na konci lesa u rozcestníků rozhodnete pro červenou značku, která vás zavede přímo na Weifberg k rozhledně.

rozhledna

foto – Jan Novota

Samotná dřevěná rozhledna byla postavena v roce 2000 a její vyhlídková plošina je ve výšce 32 metrů. Po vystoupání 172 schodů se vašim zrakům naskytne výhled do okolí, ale hlavně do Saského Švýcarska.

Trasu si můžete prodloužit po modrém značení do Hinterhermsdorfu, který byl v roce 2001 vyhlášen nejhezčí vesnicí Německa a oceněn zlatou medailí! V Hinterhermsdorfu je k prohlédnutí informační středisko a muzeum lesních dělníků.