weby pro nejsevernější čechy

Jeďte si. Třeba do prdele…

Bývávalo, nebude.

Jsem v těchto končinách náplava a zůstane to tak i po zbytek dní. Sice jsem si trochu zvykl, ale pořád to nějak není ono.

Před těmi x lety, když jsme se tu ocitli, nestačil jsem žasnout. Něco tak neuvěřitelného, debilního, nešťastného jsem do té doby nepotkal a nezažil. Ale mělo to přece jen jistá pozitiva. Pravda, cedule na autobusáku na přímý autobus do Karlových Varů už dávno neplatila, ale vlak Cheb – Liberec tudy jezdil stále. Ještě chvíli, než se hlavní trať posunula směrem k jihu. Naštěstí jsem o přímé spojení s Libercem ale nepřišli. Sice se odehrálo leccos (kdo ještě pamatuje MandauBahn? nebo přímý autobusový spoj ČSAD Semily do Liberce, ba dokonce právě až do Semil?), přes Polsko je to letitý a nepochopitelně zapeklitý problém, ale Trilex je prostě Trilex. I když. To, co jsem napsal v dubnu 2021 platí stále, i v nové verzi jízdních řádů, které začnou platit od neděle 12. prosince. Můj ideální spoj v 8:30 z VDF je jen a pouze víkendový. A o jízdence IDOL raději už mluvit nebudu.

Tou druhou výhodou bylo přímé autobusové spojení do Prahy. Jenže vždycky se zkurví jen to, co funguje. Zvykli jsme si na QuickBus jako na životní jistotu, byť i na téhle lince se odehrávalo leccos a dopravců se tu vystřídalo za nejrůznějších okolností docela dost. Ale komerční společnost bez dotací jezdila, své pidibusy, které někdy náporům nestačily, postupně obměnila, a když s COVIDem a zákazy cestování linku zastavila, dalo se to pochopit. Jenže najednou bác. Nejprve stručné info, následně vyjádření střídalo vyjádření, bouře ve sklenici vody a nakonec slavné bití se v prsa. Nedokážu posoudit, co je a co není pravda, když jeden obviňuje druhého a když se v tiskových prohlášeních objevují protichůdné argumenty. Zůstává jediné – pachuť z toho, že něco, co fungovalo, bylo lusknutím prstů za jeden den zlikvidováno. A divný, velmi divný pocit z tvrzení, jak se tu máme dobře, jak je všechno v pořádku a jak nás spasitelé spasí (spasili), protože už je všechno OK. A když se podíváte do návrhu jízdního řádu oné zázračné linky, nevěříte vlastním očím, proč je tam vlastně Rumburk, když z něj a do něj nejede ten spoj ani jednou. A z VDF do Prahy 2x (jen ve všední den) v 8:50 a ve 14:50 a z Práglu do VDF jednou jedinkrát v 10:45. A k tomu ještě do/ze Střížkova.

Vždycky tu patřilo k bontonu nadávat na Ústecký kraj, jak na nás serou a jak jsme pro něj jen zapomenutý kraj a nechtěný cancour. Teď nám pro změnu předvedl ten Liberecký, že máme sedět doma na prdeli a čekat, až tu pochcípeme.

Aktualizace 25. 12. 2021:

Takže o likvidaci soukromého dopravce bez dotací jsme se dočkali. Ústecký kraj bude libereckému platit ročně skoro milion za to, že se do Prahy dostaneme:

Linka 400 | Cvikov/Rumburk – Nový Bor – Česká Lípa – Praha – z Varnsdorfu pojedou v pracovní dny tyto spoje:
odj. Varnsdorf, aut.nádr.: 4:50 – 6:20 – 7:50 (místo spoje v 8:50) – 10:50 – 13:50 – 14:50 – 16:50 – 19:50

Což je pro mne osobně úplně stejný případ jako výše zmíněný Trilex. Jediný spoj, který mi vyhovoval, je v 8:50. Takže místo něho v 7:50 a pak až 10:50. Fakt díky.