weby pro nejsevernější čechy

Městské slavnosti v Dolní Poustevně

Někdy se to tak kulatě sejde a tudíž v Dolní Poustevně hromadně slaví několik výročí najednou – 95. výročí povýšení Dolní Poustevny na město, 15 let od vrácení statutu města, 130 let SDH Dolní Poustevna a 50 let spolupráce s FF Sebnitz Pátek 13. září 2013 – naštěstí veškeré komplikace spočívaly jen v tom, kdo že bude mít odvahu případně vlézt do koše horkovzdušného balonu, ale nakonec k jeho startu z důvodu předpovědi počasí nedošlo a celodenní organizování bylo „zbytečné“.

Slavnosti sice začínaly už od rána, já ale dorazil až na 16:00, kdy měl začít akt otevírání výstav a páteční hlavní program. Počasí chvíli zahrozilo, někteří vytáhli i deštníky, aby vzápětí začali sundavat bundy a svetry pod náhlým přívalem slunečních paprsků. Před halou nastoupený sboreček a muzikanti, postávající rodiče – a po pár minutách se dozvídáme, že se čeká na krajského hejtmana, který sem má namířeno. Asi se mu tady u nás zalíbilo, když je v okolí tenhle týden už podruhé. Mezitím dorazil senátor, starosta partnerského města Hohenstein a od vedle starosta Vilémova. Po půl hodině nakonec sboreček začne zpívat i bez hejtmana, ten dorazí vzápětí. Po kultuře následují projevy a slavnostní stříhání pásky – v hale je k vidění výstava z historie města a naproti u hasičů výstava ke 130 letům SDH. Prohlídku nechávám na potom, protože začíná program na ploše fotbalového hřiště – u připraveného pódia se chystají mažoretky z České Lípy. Po vystoupení několika kategorií (skupinově, sólo i duo) se dav rozprchne k dětským soutěžím, takže chystající se By No Means mají trochu smůlu, protože na tribuně zůstává poslouchat ne příliš početná skupinka…

Vracím se na výstavy a jsem zaskočen. Vybavuje se mi nedávná výstava ve Vilémově, kde místní také soustředili skvosty z historie místa svého žití. Jenže tady je toho plná hala. Nevím, jak je na tom Dolní Poustevna s pamětnickou literaturou, ale mám pocit, že tohle je jedinečná šance a byla by škoda soustředěné materiály nevyužít. No, raději se jděte podívat, dokud můžete, v sobotu program slavností pokračuje.