weby pro nejsevernější čechy

Lesnický den ukončil sezonu ve šluknovském zámeckém parku

Střední lesnická škola ve Šluknově oslaví za rok šedesátileté výročí a tak letos připravila ve škole samotné, v zámeckém parku i v zámku program, kterým chce prezentovat práci svých pedagogů i žáků a všechno si pořádně „osahat“, aby ta oslava za rok byla opravdu dokonalá. Návštěvníci akce, kterých bylo podle ředitele školy pana Sochora něco kolem čtyř stovek mohli vidět třeba to, jak se provádí takzvaný kombinovaný řez motorovou pilou (kládu začnete řezat odspodu, když jste v půlce řežete zhora, hodnotí se s jakou přesností se řezy setkají) — disciplína ve které mají žáci republikový mistrovský titul, ale také třeba práci sokolníků, výcvik loveckých psů a na zámecké půdě také několik přednášek na odborná témata.

(Mimo jiné tu byla také vystavena průhledná část včelího úlu! Jeden plást s dělnicemi, které nepřestali pracovat, ani když byly vystavované. Úctyhodné! Fotka v galerii)

Pravdou je, že zámek a zámecká zahrada ve Šluknově jsou asi širokodaleko nejlepší prostory pro pořádání právě takových setkání.

„Doufám, že jsme založili tradici,“ říká ředitel školy Sochor, „a že se tady sejdeme každé září a ukončíme tak zámeckou sezonu, která začíná slavnostmi na začátku prázdnin.

Potěšilo mě, že kromě absolventů školy, kterých se tu navečer sešla celá stovka dorazila také řada zájemců z odborné veřejnosti, kteří projevili zájem o vystavovanou techniku a odborné přednášky, možná tady podobná akce chybí a máme tedy v příštích letech co dělt.“