weby pro nejsevernější čechy

Vztahy na úrovni bavily diváky rumburského divadla

foto: Jakub Trmal

Sám za sebe musím přiznat, že se mi po dlouhé době něco konečně opravdu líbilo. Nešlo sice o žádnou hlubokomyslnou hru, která by odhalovala smysl života, ale zato byl ztvárněn jednoduchý divadelní humor, jenž byl upevněn nadprůměrnými hereckými výkony. Děj se točil okolo vlivného člověka, jemuž se měla následující den dopřát taková slast, jakou je zvolení do funkce předsedy Evropské obchodní komise. Hlavní postava si také zaslouží nejlepšího herce, což se v tomto případě povedlo dokonale. Nebyl to nikdo jiný, než Lukáš Vaculík. Jedině on si na jevišti může dovolit šíleně přehrávat, ale vy se tomu smějete, baví vás to a nepřijde vám to trapné. Jeho práce s gesty, obličejem a hlasem je v tak dokonalém souladu, že zrak diváků ulpí po celou dobu především na něm. 

Humor v tomto představení ale nehledejte ve slovních přestřelkách, tam ho autor Edward Taylor neumístil mnoho. Jde především o takové situace, kdy z jedněch dveří vyjde jedna dáma, která si ale nevšimne té druhé, již právě zašla do jiných dveří. Tímto způsobem se lidé v malém bytě míjí a ve společném (ne)souladu přežívá celý večer Sir Patridge (Lukáš Vaculík) s manželkou, milenkou, majitelkou bytu a řekněme dvěma příslušníky ambasády. Ten výše postavený, Simon Prout v podání Viktora Limra, svým hereckým výkonem nijak zvlášť neoslnil, avšak rozhodně nezklamal. Čas od času se mu povedla nějaká vtipná prupovídka, která do děje nanejvýš patřila. Níže postavený „ambasádník“, jehož si zahrál Martin Zounar, byl vítaným zpestřením. Svou figuru dokázal dostat do pozice vtipné postavičky nejistého sluhy, takže ho zachraňovala jeho pomyslná roztomilost.
Z ženského tria – Ivana Andrlová, Kateřina Hrachovcová a Vlasta Žehrová – byla nejlepší ta třetí, jinak dámy tak trochu splynuly s prvoplánovým vtipem hry. Poslední, kdo se na jevišti objevil, nese jméno Pavel Nečas. Osobnosti tvrďáků k němu sedí, nejinak tomu bylo dnes. Ve hře se ale ukázal krátce, za takovou dobu se nestihl výrazněji předvést. Sumasumárum jsem se konečně zasmál a pobavil, známé herecké osobnosti dodaly podprůměrnému ději šmrnc.