weby pro nejsevernější čechy

Do piči, my jsme přece voliči!

Své první volby jsem tak nějak volit nechtěl, protože bylo tak nějak jasné kdo vyhraje, tenhle argument ale tehdejší volební komise neuznala, vytáhla mě za ucho z postele a dovlekla mě do agitačního střediska, abych potvrdil jednotné stanovisko národa o správné cestě, na které se nacházíme. Ještě teď je mi z toho na blití. Potom přišla ta změna, ty volby svobodné a jak to tak rekapituluju, ať jsem volil jak jsem volil — ano, většinou podle mého názoru státotvorně a zprvu i radostně — šlo to všechno tak nějak do kopru a já nestačil zírat, co se to s lidmi v politice děje. Takže četba volebních programů a vybírání kandidátů byla čím dál těžší a … zoufalejší.

Přesto jsem ale pokaždé šel a snažil se volit menší zla, ale menší zlo je furt zlo a i mě bejvalo zle z těch zel)

Pořád to je ale jediná možnost jak — před tou budoucí jistou defenestrací — ovlivnit vývoj v zemi, kterou mám rád.

Martin Schulz tady včera vyložil svůj přístup k věci, souhlasím s ním skoro ve všem, jenom ta rezignace nad podporou stran, které mají třeba nízký předpoklad, že se dostanou do sněmovny úplně neodpovídá mému pohledu na věc.

Tisíce nerozhodnutých voličů se v tuhle chvíli nacházejí ve stejné situaci jako já, nevědí koho, protože si — mezi těmi, kteří už měli šanci se ve sněmovně projevit –neumějí vybrat. Přízeň malým stranám se projevit obávají, protože se má obecně za to, že tyhle hlasy propadnou.

Jenomže: těchto nevoličů je skoro stejně voličů! Těch hlasů jsou stovky tisíc!

A přitom se tu najdou projekty, ke kterým můžeme přistupovat radostně a kreativně. Můžeme volit punkově, protestně i konzervativně. Zeleně i šíleně. Anarchisticky i monarchisticky. Radost pohledět.

Takže, co se mě týká volit budu, ale jak? Rozhodnu se ráno. Možná bude záležet na tom jaká písnička mě vzbudí, nebo jaké hadry si zrovna oblíknu.

Je to nezodpovědné, no a co! Celá předchozí zodpovědnost stála za starou belu.

Nemám pocit, že by mi kdokoli z těch kandidátů chtěl/mohl jakkoli pomoct a vlastně o to nestojím.

Jestli se přidáte, možná nezměníme svět (určitě ne), ale některým stranám můžeme pomoci alespoň přežít, protože: ačkoli se nedostanou do sněmovny, dosáhnou alespoň na státní příspěvek.

Hm. Tak co, komu to hodíte?