weby pro nejsevernější čechy

SNOW FILM FEST 8. listopadu Městské kino Nový Bor

„Filmový festival Tierra SNOW FILM FEST je celovečerní promítání špičkových filmů plných extrémního lyžování, zimního lezení, skialpinismu a dalších extrémních zážitků a sportů. V městském kině v Novém Boru proběhne festival v pátek 8. listopadu. Od 17:30 ho zahájíme prvním blokem filmů, které nás zavedou do Antarktidy, na Aljašský ledovec, i do tajů extrémního lyžování. Kolem 19 hodiny se uskuteční přednáška a promítání horského vůdce Janka Bednaříka na téma Heliskiing v Kanadě. Od 20:15 budeme pokračovat druhým blokem filmů, které nám přiblíží prostředí japonských hor, život snowboardisty Martina Černíka, i jaké to dostat se na vrchol Elbrusu severní stěnou. Chybět nebude pro návštěvníky ani občerstvení, o které se postará Tao čajovna,“ přibližuje program organizátor akce Radovan Novotný ze společnosti Kultura Nový Bor, s.r.o.
Janek Bednařík, horský vůdce, přiblíží divákům lyžování v bezedném Kanadském prašanu a povypráví svůj příběh o tom, jak se Čech stal horským vůdcem pro lyžování na helikoptérách. Diváci budou moci zhlédnout záběry z kultovního freeridového střediska Revelstoke, kde během zimy nasněží v průměru až 16 metrů sněhů.
Filmová přehlídka „Tierra SNOW FILM FEST“ je největší festival svého druhu, jak uvádí i manažer festivalu Dan Hála: „Těší nás velký zájem o pořádání festivalu i v menších městech. Jsme rádi, že můžeme nejlepší filmy uplynulé sezóny ukázat i tam, kde by jinak takovou možnost neměli“ říká manažer festivalu Dan Hála a dodává: „Počtem míst konání jsme zdaleka nejrozšířenější sportovní či outdoorový filmový festival v Česku i na Slovensku.“.
Hlavní program je sestaven z filmů, které získaly řadu ocenění na zahraničních filmových festivalech: Crossing the Ice – Napříč ledy, Tempting fear – Lákavý strach, Blue Obsession – Modrá posedlost, Snow Way, Neviditelná hora, Unicorn Sašimi – Sašimi z jednorožce.
Další informace, podrobnosti o filmech a autorech najdete na www.SnowFilm.cz
Vstupenky na festival je možné zakoupit v předprodejních místech společnosti Kultura Nový Bor, s.r.o., www.kulturanab.cz, on-line na www.disdata.cz nebo přímo na místě v městském kině v Novém Boru.
POPIS FILMŮ HLAVNÍHO PROGRAMU
Lákavý strach / Tempting Fear
Andreas Fransson je asi nejodvážnějším extrémním lyžařem této generace. Ve filmu Andreas zkoumá místo, kde strach přemůže všechny emoce, protože smrt číhá na každém chybném kroku.
Režie: Mike Douglas, Kanada, 2012, 25 minut
Ocenění: ‚Best Action Film‘ Adventure Film Festival 2012, ‚Best Story‘ X-Dance 2012, Cold Smoke Award 2013
Napříč ledy / Crossing The Ice
Dva australští dobrodruzi, James Castrission and Justin Jones, se vydávají na nebezpečnou cestu napříč Antarktidou a zpět a to zcela bez pomoci. Žádní tažní psi, žádní draci, pouze dva muži táhnoucí na saních své zásoby přes 1140 km nehostinného ledu a mrazu.
Režie: Justin Jones, Austrále, 2012, 44 minut
Ocenění: Grand Prize 2012 Banff Mountain Film
Modrá posedlost / Blue Obsession
Modrá posedlost, snímek o kráse lezení na ledu v aljašském ledovcovém platu Juneau Icefield. Alan Gordon se snažil zachytit místa na ledovci Mendenhall, která díky přírodním změnám nejsou nikdy stejná.
Režie: Alan Gordon, Jordan Halland, USA, 2011, 8 minut
Neviditelná hora
Po překonání sebe samého na Mt. Blancu chtěl nevidomý horolezec Juraj Prager zkusit něco dalšího a opět posunout svoje hranice. Shlédněte dobrodružství výstupu na Elbrus severní stranou bez jakékoliv podpory.
Režie: Petra Geletová, Slovensko, 2013, 20 minut
Snow Way
Dokumentární film mapuje dvacetiletou sportovní kariéru nejúspěšnějšího českého snowboardisty Martina Černíka. Popisuje svojí cestu od prvních zatáček v Krkonoších přes olympiádu až po extrémní sjezdy v divoké přírodě.
Režie: David Kačírek, Martin Huasner, produkce: LIP Production, ČR, 2012, 40 minut
Sašimi z jednorožce / Unicorn Sashimi
Unikátní audio-vizuální snímek z japonských hor. Slovy autorů: Vydali jsme se ulovit mýtického hokkaidského jednorožce. „Ukázalo se ale, že zvíře je těžké natočit a tak jsme se rozhodli alespoň si trochu zalyžovat.
Režie: Ben Knight, Nick Waggoner and Travis Rummel, USA, 2011, 5 minut
Ocenění: Vancouver International Mountain Film Festival Grand Prize, Sheffield Adventure Film Festival Best Artistic Film 2013