weby pro nejsevernější čechy

Rumburský hokej v ilegalitě! Proč?

Nedávno jsem dostal do mailu přehled sportovních akcí ve šluknovském výběžku a zaujal mne rozpis zápasů Rumburské hokejové ligy – RHL. Naposledy jsem hokej fotil na starém kluzáku. To když do Rumburku přijeli na exhibici hokejoví internacionálové. Ale „ …to všechno vodnéééés čas…“ .
Takže fotit hokej? Žádný problém. Ale protože jsem byl pohodlný si najít na internetu další podobnosti o této akci – RHL, byl jsem z vývoje dalších událostí dosti konsternován. V sobotu jsem s předstihem vyrazil na stadion, abych si našel dobré místo pro focení a nepřekážel divákům a oni mně. Půl hodiny před začátkem zápasu byla hala temná, pustá a prázdná. Spletl jsem si datum a čas? V hospůdce u stadionu mne ujistili, že hokej bude. Tak jsem šel čekat do příšeří haly. Postupně se začali trousit temné postavy s bagáží, náhle se rozsvítilo světlo i rolba zaburácela, vyjela na led a upravila plochu. Postupně se začali trousit jednotliví borci k rozbruslení. Náhle naskočil rozhodčí, písknul a zápas začal. Na první střídačce 7 borců na druhé 15. Na údiv nebylo moc času. Přesunul jsem se rychle za branku prvního mužstva v očekávání „výprasku“, ale opak byl pravdou. Borci z první střídačky začali „vyučovat“. A skóre se měnilo velmi rychle. Hra měla slušný spád, občas se i hokejová paráda povedla. Než jsem se nadál, byl konec zápasu. Po odchodu hokejistů z ledu jsem odcházel domů i já, jediný divák zápasu.
Doma jsem, kromě úpravy fotografií, napravoval i informační manko o této akci. Pravidla a rozpis jednotlivých zápasů jsou uvedeny na stránkách www.rbkliga.cz, kde jsem pochopil, že je to akce amatérských hokejových mužstev. Při pohledu na počet zápasů – kolik energie a času této akci věnují hráči – mne velmi zamrzel mizivý zájem veřejnosti! Je to v propagaci? Nevím. Každopádně je to škoda jak pro diváky tak i hokejisty. Následně jsem fotil další tři zápasy a nenudil jsem se. I když se návštěvnost výrazně zlepšila – dva, pět a tři diváci! Myslím si, že to je docela katastrofa! Každý zápas měl své kouzlo a bylo se na co dívat. Některá mužstva jsou na tom fyzicky i takticky lépe, ale v této soutěži jde, domnívám se, o něco jiného. O radost ze hry, pohybu a prožitku pěkných akcí. Je škoda, že odměnou za pěknou akci, halou nezní i potlesk diváků. Snad příště.
Foto galerie zápasů :
Hadi – Kamenický Šenov


Šluknov – Boston


Cvikov – Šluknov


Boston – DK Střelnice Rumburk