weby pro nejsevernější čechy

Divadelní festival Vítr z hor 2013 [jaký to bylo]

V neděli skončil ve Varnsdorfu druhý ročník alternativního divadelního festivalu Vítr z hor. Návštěvy nebyly nijak masové, přesto je ředitel divadla a organizátor festivalu Martin Musílek s průběhem spokojen. „Všechno proběhlo podle plánu, žádné představení neodpadlo. Oproti loňsku bylo asi méně diváků, vloni ale návštěvnost zvedlo představení divadla Demago, hlavně proto, že JIří Maryško, který je jeho tváří pochází z Varnsdorfu.“

Začínalo se představením Antiwords Variací na Havlovu hru Audience. Piv se vypilo požehnaně:

Na námitku, jestli dramaturgie festivalu nebyla pro varnsdorfáky příliš náročná, Martin říká: „Festival musí logicky vybočit z běžné nabídky divadla, kterou nabízíme celoročně. Nemůžeš tedy čekat že přivezeme nějakou repliku toho co nabízejí televize.“

Páteční koncert obstarali místní Rybánský, Málek & Valeš. Hráli hlavně písničky, které na českou scénu uvedl Petr Kalandra:

Oproti podobnému festivalu, který probíhá nedaleko v České Lípě se ve Varnsdorfu nemůžou pořadatelé opřít o divadelní, byť ochotnický soubor.

„Ano, náš soubor nefunguje úplně ideálně a je problém dát ho dohromady i na zkoušky vlastních představení…“

V sobotu večer se hrálo víceméně literární představení Jožkalipnikjebožíčlověkaneumílhát!

Jistou naději na zvýšení návštěvnosti vidí Martin ve větší propagaci a napojení na diváky z blízkého příhraničí.

Naprosto skvělé bylo vystoupení karlovarsko — mariansko lázeňské party Booger:

„Na představení Balerinky přijeli diváci z Německa a byli nadšeni. Nakonec to není překvapující, protože třeba na nedávném hudebním festivalu MandauJazz/Mandava Jazz bylo i na koncertech, které probíhaly v Čechách víc diváků právě z BRD. Tak příští rok zkusíme propagovat náš festival i tímhle směrem. Když se nám nedaří Čechy zvednout od televizí,“ uzavírá Martin Musílek.

Festival uzavřelo představení Balerinka:

Součástí festivalu byla i kulturní zpovědnice, ke které se vrátíme v samostatném článku.

zpo