weby pro nejsevernější čechy

Hledání milence v Rumburku

Dle prospektů situační černá komedie přijela bavit diváky do DK Rumburk ve středu 20.11. Není nic krásnějšího, než si poslední bezsněhové dny proslunit smíchem, což se docela podařilo. A to i přes ten fakt, že se začátek představení naprosto nečekaně posunul o necelých třicet minut směrem dopředu. Zpráva o dvacetiminutovém zpoždění stála hned u vchodu, což byla příležitost pro bar, který se na dlouhé minuty zaplnil k nesezení. Technické důvody znovu pokryly všechny příčiny a nakonec se k plánovanému začátku ještě nějaká minuta přidala, takže až konečně o půl osmé rozhrnula se opona rumburského divadla. Divadelní společnost Arthur přivezla komedii a ano, povedenou komedii.

Herci, řekl bych střední známosti, žádná typicky profláklá televizní tvář, ale ani neznámé obličeje, na jevišti ztvárnili trochu mystickou životní situaci. Dlouholeté manželství očividně krachuje a druh pohlaví mužského si k sobě našel o mnoho mladší milenku. Jenže finančním motorem rodiny je podnikatelsky zaopatřená manželka, tak jak správně navléci rozvod, aby si na tíživou pohodu zvyklý manžel odnesl patřičnou polovinu majetku? V náhlém osvícení bleskne se nápad, vyhledám milence pro mou choť, načapu ji při tom a bude vymalováno. Plán v celku jednoduchý mění se v obrovskou hru s penězi a jeden pokus k nalezení správného jedince nestačí. Penězovod ale musí být otevřený také směrem k milence, což dělá velké trable nevěrnému manželovi.

Znovu se musí ihned oznámit, že nešlo o věc typu: Jaký je smysl života? A má vůbec cenu? Tady šlo o jednoduché slovní hříčky, často sarkastické průpovídky a obraty. Není jednoduché si po půlhodinovém zpoždění udobřit publikum, rychlá reakce při jedné scéně, kdy se herec omlouvá za zpoždění, to ale dokáže s přehledem. V rámci představení se Jindra Kriegel omlouval své milence za čekání, poté se otočil do diváků a několika vtipnými větami vysvětlil pozdní začátek. Za potlesk stál také fakt, že ani na minutu nevyšel z role a stále jakoby byl v dialogu s milenkou – Barborou Mottlovou.

Zajištěná volnost Kriegla dávala vyniknout jeho hereckému výkonu, stejně tak i podání ctižádostivé „ještě školačky“ Mottlové nemělo chybu. Známý playboy Mirek Šimůnek si měl poradit s rolí drsňáka prodávajícího v zastavárně. Znovu přiznávám, věrný výkon s cudným vtipem. Dvojrole Jaroslava Šmída postupem času ztrácela smysl a celkově shazovala už tak normálovou hodnotu humoru. Každopádně právě on byl jednoznačně nejslabším článkem, jehož šedost se dostala pod kůži hry. Míša Kuklová jako pracovitá manželka, jež v závěru odhalí svého skrývaného milence, dostala velký prostor k realizaci na jevištních prknech, jenže si s ním moc nevěděla rady.

Stejně jako samozvaná kuchařská špica v televizi udělím hře hvězdičky, střednímu vystoupení dávám dobrý střed, což značí dva a půl hvězdičky.