weby pro nejsevernější čechy

Rumburský hokej v ilegalitě! První třetina (Boston – Restaurace Mělník a Šenov –Cvikov)

„Kam jdeš?“ ozvalo se za mnou. Otáčím se. Tonda. „Na hokej. Pojď taky“. „ Phe, na amatéry?“ odvětil Tonda. „Doma kouknu na enháelko. Dnes hraje Jarda! V teplíčku, na gauči dám pivko a pohoda“. Co na to říci? „Tak ahoj“. A kroky každého z nás míří potemnělým Rumburkem jiným směrem. Zimák mi opět připravil komorní atmosféru. Nasazuji zimní doplňky flísovou kuklu, šálu a rukavice. A představení pro jediného diváka může začít. Dvacet borců s rozhodčím nastupuje na plochu, rozbruslení a zápas začíná. A v pěkně svižném tempu. Žádné plácání na kačáku za humny! Na ledě se začínají odehrávat malá dramata. Mužstvo proti mužstvu. Hráč proti hráči. Souboj s brankářem soupeře. Rumburská liga se hraje již několik let a většina borců se zná, jsou to kamarádi, ale na ledě jde o souboj sportovní dovednosti a umu. Pozorný divák vidí malé souboje i velké strategické „bitvy“. Stoupající emoce dávají zápasu nový náboj. A človíček v proužkovaném dresu dohlíží na to, aby se hra nezvrhla v boj. Nasazení borců je obdivuhodné. V deseti odehrát 60 minut čistého času na ledě? V tempu, žádné krasobruslení! Soupeř číhá na každé zaváhání. Při pohledu na některé skotačivé „staříky“ na bruslích můj obdiv ještě stoupá. Prostě kulich dolů! Komfort jediného diváka mi dává výhodu vybrat si libovolné místo pro sledování hry. Zároveň si užívám radosti a volnosti při focení. To se jen tak nepoštěstí, aby dvě mužstva hrála jen pro Vás! Úžasné! V závěru gradují zápasová dramata. Udržíme vedení? Stihneme vyrovnat? Dostaneme jen desítku? Každý borec jede na doraz. A vidět to krásné amatérské snažení na vlastní oči je zážitek.
Doma u hrnku teplého čaje pomalu roztávám. Stahuji fotky. Prohlížím záběry a znovu si připomínám zaznamenané okamžiky zápasu a objevuji nové „neviditelné“ souboje na ledě. Při úpravě fotek přemítám o tom, kdo si ten „svůj“ hokej užil víc. Tonda nebo já? Nevím jak Tonda, ale já se na další zápas Rumburské hokejové ligy půjdu podívat zase. Jen si do báglu ještě přibalím termosku s teplým čajem.
Fotogalerie z 13.11.2013 – zápas Boston – Restaurace Mělník, 4:7. Zatím nejlepší zápas, který jsem viděl. Nasazení, akce, souboje,…. prostě super hokej!


Fotogalerie z 13.11.2013 – zápas Šenov –Cvikov,6:10. Viděl jsem jen první třetinu, pak již hrozilo umrznutí. Výsledek je docela překvapení.